Poslanci kritizují docházku ministrů. Klouzavý mandát znovu na scéně

Události: Docházka ministrů do sněmovny (zdroj: ČT24)

Řada poslanců kritizuje docházku ministrů do Poslanecké sněmovny. Například členové ústavně právního výboru svolávají mimořádné jednání, protože na jejich schůze nechodí šéf resortu spravedlnosti, Robert Pelikán (nestr. za ANO) výtky odmítá. I tak ale předseda sněmovny spolu s některými šéfy stran začíná znovu mluvit o tzv. klouzavém mandátu.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán je ve funkci už téměř osm měsíců. Za tu dobu zasedal ústavně právní výbor sněmovny celkem osmkrát. Jeho členové ale tvrdí, že tam Pelikána jako šéfa resortu ještě neviděli.

„To samozřejmě není úplně ideální stav, protože potřebujeme věci nejen rozdiskutovat, ale také uzavřít," reaguje předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). „Znamená to, že když mají poslanci nějakou zásadní otázku k návrhům ministerstva spravedlnosti, tak na ní často nedostanou odpověď," dodává člen ústavně právního výboru Martin Plíšek (TOP 09).

Se členy UPV normálně komunikuji, před létem jsme pro ně udělali výjezdní zasedání, kde jsem s nimi byl dva dny, na konci srpna jsme je měli celý den na ministerstvu. Je to nějaká kampaň.
Robert Pelikán

Pelikán je jako ,paní Columbová', zní od opozice

Situaci chtějí řešit už i koaliční poslanci. Na posledním výboru proto podpořili opoziční návrh, aby se konalo mimořádné jednání. Naplánované je na 12. listopadu a od ministra budou chtít poslanci slyšet, jak daleko je s prací na svém resortu i proč na jednání nechodí. „12. 11. tam jdu. S dobrou náladou…,“ dodal Pelikán v SMS zprávě pro Českou televizi.

Na neúčast ministra musel minulý týden reagovat i premiér během pravidelných interpelací. „Já bych se vás rád chtěl zeptat na vašeho ministra, kterému se již obecně ve sněmovně přezdívá ,paní Columbová'. Všichni o ní slyšeli, ale nikdo ji nikdy ještě neviděl,“ nechal se na plénu slyšet další člen ústavně právního výboru Marek Benda (ODS).

V první dvacítce poslanců, nejčastěji se omlouvajících z hlasování, je celkem osm ministrů. Mezi nimi například šéf vnitra Milan Chovanec (ČSSD), zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a obrany Martin Stropnický (ANO).

Omluvy poslanců z hlasování I.
Zdroj: ČT24
Omluvy poslanců z hlasování II.
Zdroj: ČT24

Znovu se mluví o klouzavém mandátu

Na neúčast ministrů při jednáních upozornil premiéra už i předseda dolní komory. „Samozřejmě je zde jedno legislativní řešení, nicméně až pro nový parlament, a to je takzvaný klouzavý mandát,“ říká předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Klouzavý mandát, kdy by člen vlády automaticky uvolňoval své poslanecké křeslo náhradníkovi, dlouhodobě prosazuje vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). V koalici ale tento návrh neprošel.

„Když předkládají klíčové návrhy, měli by tam být. To nevyřeší mandát nebo nemandát, to je prostě odpovědnost ministra,“ míní místopředseda opoziční KSČM Jiří Dolejš. „Jsou tady i významní opoziční politici, kteří mají prudce horší docházku, než mají členové vlády,“ oponuje vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Absence byly patrné i na poslední řádné i mimořádné schůzi v úterý 27. října. Chyběla dokonce polovina ministrů a přes třicet poslanců. Šlo přitom o jednání, které nechala svolat koalice, aby mohla schválit vládní zákony.