Pelikán: Soudní spory kvůli zadržování běženců zvládneme

Případné větší množství soudních sporů kvůli zadržování běženců v detenčních zařízeních by pro českou justici nemělo znamenat problém. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (nestr. za ANO). Před těmito spory minulý týden v polední diskusi České televize varovala senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. Pelikán nicméně navštívil detenční zařízení v Bělé-Jezové, kde je podle něj situace pro běžence v některých aspektech horší než ve vězení.

Také ministr spravedlnosti Pelikán, stejně jako Wagnerová, žaloby kvůli zadržování běženců v českých detenčních zařízeních připouští. „Nejsem odborníkem na azylové právo, ale musím říct, že když si čtu ty zákony a vidím tu realitu, tak se mi zdá, že to tak nějak nejde dohromady,“ uvedl.

Podle Pelikána totiž azylové zákony stanovují, že uprchlíci mají být v zemi zadržováni na nezbytnou dobu k provedení nezbytných úkonů. Ve skutečnosti jsou ale prý tito lidé zadržování v detenčních zařízeních „mnoho a mnoho týdnů“. Právě z toho důvodu se už více než stovka cizinců u soudů domáhá nebo již domohlo propuštění z táborů.

Předpokládám, že dříve či později z toho nějaké soudní spory budou, ony už se dokonce nějaké objevily, a jsem sám zvědavý, jak dopadnou... Může se stát, že celé ty stovky běženců skončí u soudu, i když to nepovažuji za zcela pravděpodobné.
Robert Pelikán

Samotné soudní spory ale nepředstavují podle ministra spravedlnosti pro českou justici větší problém. „To jsou kvanta, která my dokážeme zvládat. Navíc jsou to typové případy, takže tam se nepochybně vyřeší jeden pilotní případ a podle něj potom všechny ostatní,“ dodal.

Chovanec: Česko zákony dodržuje, migranti ale nespolupracují

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v reakci na Pelikánova slova varoval před zlehčováním problematiky. Česko podle něj zákony dodržuje, ovšem mnozí migranti podle něj nespolupracují s úřady. Běženci ovšem zhruba s třetinou dosud podaných žalob uspěli. Stěžují si jak na samotné zadržování a délku řízení, tak i na podmínky v konkrétních táborech.

Myslím, že náš stát a jeho občané mají také svá práva. Varuji před takovým bagatelizováním problémů s migranty. Mnozí nám nesdělují osobní údaje a nespolupracují s úřady. Nevíme, jestli nejsou hrozbou pro společnost. Dodržujeme zákony. To je jediná správná cesta v chaosu kolem nás. A když si migranti přečtou výroky ministra spravedlnosti, obávám se, že žalob na stát, jehož je ministrem, bude více než dost.
Milan Chovanec

Podle údajů cizinecké policie už žalobu podalo 123 běženců z více než 2400 lidí, kteří od ledna do srpna skončili v českých detenčních zařízeních. Soudy zatím vyhověly 36 návrhům. Pomoc migrantům začíná organizovat také samotná Advokátní komora ČR, které se dosud přihlásila asi dvacítka advokátů.

Pelikán: Na migrační vlnu se díváme z útesu

Ministr spravedlnosti se však domnívá, že České republiky se žádná migrační vlna netýká. „Na migrační vlnu se zatím díváme z útesu nad mořem,“ řekl s tím, že současní běženci se na své cestě do Německa a severských zemí snaží Česku vyhnout.

Totéž si myslí právní filozof a sociolog Jiří Přibáň. Podle něj existuje „propastný rozdíl mezi realitou a celkovou až hysterií“, kterou prý kolem uprchlické krize vyvolaly kroky a prohlášení některých ústavních činitelů i médií.

Vždy se toho cizince bojí nejvíce ti, kteří s ním nemají vůbec žádnou zkušenost, ale podívejte se, jak jsou ta čísla úplně směšná. My tady řešíme nějakou fiktivní apokalyptickou krizi, a ve skutečnosti je to pár stovek lidí. ČR paradoxně tu evropskou azylovou politiku aplikuje tak přísně, že těm lidem ani nedá možnost o ten azyl tady požádat. Je otázka, jestli je to dobře, nebo ne."
Jiří Přibáň
právní filozof, profesor univerzity v Cardiffu