Ovčáček definoval pražskou kavárnu: Intolerance, sprostota, druhá republika

Ovčáček definuje pražskou kavárnu: Intolerance, sprostota (zdroj: ČT24)

Pojem „pražská kavárna“ se dočkal své definice. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček ji v Interview ČT24 popsal jako druhorepublikovou, netolerantní a fundamentalistickou. Metaforické označení městských intelektuálů Hrad používá pro označení prezidentových názorových odpůrců.

„Rozeznávám dva druhy kaváren,“ uvedl Jiří Ovčáček v rozhovoru se Světlanou Witowskou. „Ta první je prvorepubliková, kde se lidé scházejí a diskutují spolu a navzájem respektují své názory. A pak je kavárna druhorepubliková, která neuznává a není schopná akceptovat názory druhých a své názory se snaží fundamentálně vnucovat ostatním.“

„Když sleduji tu obrovskou intoleranci a míru sprostoty na Twitteru, který považuji za kanál pražské kavárny, tak jsem šokován,“ dodal. Svou definicí hradní mluvčí reagoval na moderátorčinu otázku týkající se rudých trenek nad Pražským hradem. Akci umělecké skupiny Ztohoven, která trenkami o víkendu nahradila prezidentskou standartu, označil právě za „fašizaci pražské kavárny“.

Během prezidentské návštěvy Moravskoslezského kraje potom zveřejnil na svém twitterovém účtu příspěvek, kterým naplněné náměstí ve Frýdku-Místku označil za „facku pražské kavárně“.

Identickou definici jako dnes Ovčáček již dříve nabídl i sám prezident republiky. „Pražská kavárna má dvojí tvář, jak prokázala historie, hlavně doba před 2. světovou válkou. První tváří je prvorepubliková pražská kavárna vzdělaných intelektuálů nebo umělců, kteří spolu diskutují," citovala ho před časem Česká pozice. „Druhou tváří je druhorepubliková pražská kavárna lidí vyznávajících jedinou pravdu, kterou chtějí druhým fundamentálně vnucovat, a debatu odmítají."