Děti a senioři z domovů nebudou muset platit za komunální odpad

Děti z dětských domovů a obdobných zařízení budou osvobozeny od poplatků za komunální odpad. Stejnou výjimku budou mít obyvatelé domovů pro zdravotně postižené a pro seniory. Změny přinese novela o místních poplatcích, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman.

Norma předpokládá také to, že odpovědnost za hrazení komunálních plateb za děti ponesou rodiče. Nebudou se už moci stát, že by děti po dovršení 18 let věku čelily exekuci kvůli dluhům za odvoz komunálního odpadu.

V případě dětí z dětských domovů a podobných zařízení předkladatelé uvádějí, že náklady spojené s likvidací odpadu hradí tyto ústavy. Pokud by tedy tyto osoby nebyly od místního poplatku osvobozeny, byly by náklady spojené s likvidací odpadu fakticky hrazeny dvakrát. Ze stejných důvodů budou osvobozeni obyvatelé domovů pro zdravotně postižené a domovů pro seniory.

Obecní úřady budou navíc moci na základě žádosti poplatníka platbu za odpad ze závažných důvodů prominout. Tuto možnost měly obce podle zákona do konce roku 2010. Úřad bude mít možnost poplatky promíjet úplně nebo částečně také v případě živelních událostí.

Vydáno pod