Kompletní očkování pro děti ve školkách zůstává povinné

Plné očkování dítěte zůstává podmínkou pro přijetí do mateřské školy nebo pro pobyt na školách v přírodě. Senátní úpravy novely zákona o ochraně veřejného zdraví, které předpokládaly zmírnění podmínek, totiž poslanci nepřijali. Předloha tedy nyní míří k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi v původním sněmovním znění.

Senátoři původně chtěli, aby mateřské školy měly pouze povinnost zjistit stav očkování přijímaného dítěte. Navrhovali také snížit z půlmilionu na 30 tisíc korun horní hranici pokuty, která by hrozila školkám, školám nebo provozovatelům dětských skupin za přijetí dítěte bez dokladu o očkování. Pro senátní úpravu hlasovalo 40 ze 181 přítomných poslanců, 97 jich bylo proti. Sněmovní verzi novely dolní komora potvrdila hlasy 148 poslanců, proti jich bylo jen šest.

Němeček: Nehazardujme s výdobytky zdravotnictví

I přesto se ale v dolní komoře opět rozhořela debata zastánců povinného očkování se zastánci zmírnění této povinnosti. „S tímto výdobytkem českého zdravotnictví bychom neměli hazardovat,“ zdůraznil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Po hlasování pak uvedl, že rozhodnutí sněmovny vítá i kvůli přílivu uprchlíků z Afriky do Evropy.

„V dnešní době, kdy do Evropy míří statisíce uprchlíků z různých končin světa, se epidemiologická situace může kdykoli velmi výrazně zhoršit a vysoká proočkovanost je zárukou pro populaci, že nám zde nepropuknou vysoce infekční nemoci,“ uvedl.

Bendl: Moje zdraví, můj majetek

Asi nejostřeji se proti očkování vyslovil poslanec Petr Bendl (ODS). „Moje zdraví není majetek státu, ale majetek můj. Pokud je riziko a stát nařídí povinné očkování, měl by tvrdě platit, pokud dojde k chybě,“ řekl Bendl, jenž označil hexavakcínu za zločin.

Jeho stranický kolega a lékař Bohuslav Svoboda naopak varoval před tím, že pokud proočkovanost klesne pod 80 procent, hrozí epidemie. „Pokud se chceme vrátit do doby, kdy byly pravé neštovice, tak se k ní vrátíme,“ řekl.