Do první třídy jde letos 118 tisíc žáků, ministryně slibuje více peněz

V mateřských, základních a středních školách začíná nový školní rok. Obzvlášť slavnostní nádech má první září pro 118 000 prvňáčků, kteří poprvé usednou do školních lavic, i jejich rodiče. V mateřských, základních, středních a vyšších odborných školách v tomto školním roce proti minulému přibude celkem 30 000 žáků. Vyšší bude počet dětí v základních školách a předškolních zařízeních, naopak se stále snižuje počet žáků středních škol.

Nezvykle hned do univerzitních prostor nastoupilo 15 prvňáčků první univerzitní základní školy v republice, kterou dnes slavnostně otevřelo České vysoké učení technické v Praze. Škola sídlí v nové budově ČVUT v Dejvicích. Výuka v ní bude zaměřena na technické a přírodovědné disciplíny. Malí žáčci budou mít přístup také do technických laboratoří této vysoké školy. Základní škola mimo jiné navazuje na mateřskou školu Lvíčata přidruženou k ČVUT.

Stejně jako vždy bude školní rok přerušen řadou prázdnin. Jako první přijdou podzimní prázdniny, které letos připadají na čtvrtek 29. a pátek 30. října. Společně se státním svátkem 28. října a víkendem tak budou mít školáci pět dní volna. První pololetí končí 28. ledna 2016, poslední den školního roku připadá na čtvrtek 30. června 2016.

Valachová chce zvýšit platy učitelů a zajistit více psychologů

Ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD) chce zajistit vyšší platy učitelům a dostat do škol více psychologů a sociálních pracovníků. Podle Valachové budou mít učitelé už od listopadu navýšený plat o tři procenta. Zároveň chce novelou zákona zamezit tomu, aby se tisíce učitelů v čase velkých letních prázdnin ocitaly na úřadech práce.

Ministryně zdůraznila, že podporuje lepší platové ohodnocení učitelů. „Je to společensky velmi vážená profese, ale ve srovnání se zdravotníky nebo úředníky nevycházejí učitelé vůbec dobře z hlediska výšky platů,“ uvedla Valachová. Listopadové tříprocentní navýšení platů podle Valachové není konečné. „Školské odbory požadovaly pět procent. Je potřeba myslet také na nepedagogický sbor, který se také podílí na tom, aby škola fungovala na jedničku,“ řekla Valachová.

Kromě toho chce pro školy zajistit více psychologů a sociálních pracovníků. „Měli by pomáhat učitelům, aby měly děti co nejlepší vzdělávání. Čelíme jako společnost řadě výzev a máme řadu problémů, a proto není vždy čas věnovat se dětem, které navíc pocházejí z různých majetkových poměrů. Ty jim neumožňují přístup ke sportu a dalším zájmovým činnostem,“ doplnila Valachová. Na mimoškolní aktivity proto bude směřovat část peněz z 1,5 miliardy korun, kterou Valachová pro školství vyjednala navíc.

Ministryně chce také zamezit praxi ve školách, které před prázdninami propouštějí učitele, aby ušetřily. „Na úřadech práce bylo v červenci a srpnu kolem 4000 učitelů. Je to sice malé procento ze všech učitelů, ale považuji to za alarmující a takovou praxi považuji za nepřijatelnou,“ zdůraznila Valachová. Věří, že poslanci v září podpoří novelu zákona, která by vyhazovům učitelů před prázdninami a jejich opětovnému nabírání po prázdninách měla zabránit. „Bylo by to zakázáno zákonem. Platit by to mohlo už od příštího školního roku,“ dodala Valachová.

Od roku 2017 by regionální školy měly podle ministryně školství Kateřiny Valachové dostávat peníze hlavně podle počtu učitelů, ne žáků. „Hlavní objem peněz, který do škol přichází, je dnes určen počtem žáků,“ upřesnil náměstek ministryně školství Jaroslav Fidrmuc. V budoucnu bude záležet na počtu hodin odučených učiteli dle rámcových vzdělávacích programů.