Koval dostal za korupci tříletý trest, vinu odmítá

Bývalý šéf odboru ministerstva pro místní rozvoj Vladislav Koval (dříve ANO) byl dnes odsouzen za korupci. Soud mu udělil tříletou podmínku, pětiletý zákaz činnosti ve vedoucích funkcích veřejné správy a pokutu třicet tisíc korun. Rozsudek je nepravomocný.

Koval nadále svou vinu odmítá. Tvrdí, že chtěl naopak korupční jednání sám odhalit, a proto si řekl o úplatek jednateli firmy, která pro ministerstvo zajišťovala údržbářské práce.

Podle obžaloby se Koval sešel s jednatelem společnosti Protum Servis Jaroslavem Tůmou a žádal po něm úplatek v nespecifikované výši. O dva dny později prý Tůmovi v budově ministerstva nabídl zakázku za půl milionu korun na výměnu protipožárních dveří. Z této sumy chtěl přitom část i pro sebe.

Koval své jednání opakovaně označil za „špatné manažerské rozhodnutí“ a provokaci. Při prověřování ministerských smluv prý pojal podezření, že si firma Protum Servis fakturovala některé služby navíc.

Babiš: Jeho jednání bylo nepřijatelné

Bývalý hlavní manažer hnutí ANO byl z jeho řad vyloučen ihned po obvinění. „Měl by rezignovat i na post zastupitele,“ uvedl tehdy předseda hnutí Andrej Babiš. Koval se následně mandátu ostravského zastupitele i obvodního zastupitele za městskou část Jih vzdal.

Za korupční jednání Kovalovi hrozilo až desetileté vězení nebo propadnutí majetku. Státní zástupce mu navrhoval nepodmíněný trest ve výši až čtyř let, sedmiletý zákaz činnosti ve vedoucích funkcích státní správy a peněžitý trest sto tisíc korun.

Koval vystudoval pedagogickou fakultu v Ostravě, bakalářský titul má i z Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě. V minulosti pracoval jako učitel nebo manažer prodejen smíšeného zboží. Ve státní správě nikdy předtím nepůsobil a na ministerstvo pro místní rozvoj nastoupil podle svých slov proto, že ho tehdejší ministryně Věra Jourová (ANO) dobře znala a věděla, že pracuje efektivně.