Adresné pozvánky na screeningy slaví úspěch. Zachránily životy

Adresné zvaní na screeningová vyšetření bylo efektivní, ukazují data zdravotních pojišťoven. Prevence se týkala prsou, děložního hrdla a tlustého střeva - právě o tu byl podle VZP největší zájem. Projekt běžel 18 měsíců a oficiálně skončil v červnu. Celkem instituce rozeslaly asi 3,5 milionu dopisů. Do roku 2020 přijdou ještě další dvě vlny.

„V rámci adresného zvaní byla nejúspěšnější ta část, kde jsme zvali klienty na vyšetření kolorektálního karcinomu, kde byl nárůst zhruba o 26 procent,“ konstatoval mluvčí VZP Oldřich Tichý. Třeba Jiřímu Novákovi toto vyšetření zachránilo život. Lékaři mu našli na tlustém střevě zhoubný nádor - následovala úspěšná operace a léčba. „Opravdu jsem měl štěstí. Lékaři říkají: za minutu dvanáct. Jsem rád, že tady mohu ještě nějaký rok být,“ prohlásil pacient.

Kupříkladu počet vyšetření na mamografu se u klientek VZP zvýšil po dobu trvání adresného zvaní asi o pět procent. Lékaři upozorňují na to, že i tady je prevence zásadní. „Aby se nádor našel v co nejnižším stádiu. To znamená co nejmenší a řešitelný,“ poznamenala Jana Votrubová, primářka radiodiagnostického oddělení z Thomayerovy nemocnice.

Nejvýznamnější rizikovou skupinou jsou ženy, u kterých už se v rodině vyskytlo nějaké nádorové onemocnění prsu.
László Both
lékař z Thomayerovy nemocnice

Právě rizikové skupiny pojišťovny v uplynulém roce a půl zvaly na vyšetření. Zároveň šlo o ženy, které na mamografu nebyly poslední tři roky.

Adresné zvaní na screeningy je úspěšné (zdroj: ČT24)

Pojišťovny obesílali pacienty dvakrát - opakovaně ty, kteří na první výzvu nepřišli. Někde konečné výsledky teprve dávají dohromady - už ty průběžné ale ukazují, že výzvy zabraly. „Třeba u gynekologické prohlídky u žen máme 105 tisíc pozvaných a úspěšnost je 60procentní,“ informoval Jaromír Gajdáček, ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

V roce 2014 bylo objeveno asi 600 nádorů, ale ještě ve stavu, kdy jsou léčitelné, uvedl Tomáš Jung, vedoucí oddělení zdravotních programů na ministerstvu zdravotnictví. Rozpočet akce - podpořené z evropských fondů - je 107 milionů korun.

Jak je to s jednotlivými typy rakoviny?

  • Rakovina tlustého střeva je v Česku druhým nejčastějším typem. Ročně onemocní kolem osmi tisíc lidí - půlka z nich na diagnózu umírá. Krvácení do stolice přitom může odhalit jednoduchý test - všichni, kterým je nad padesát, by ho měli podstoupit každý rok. Nad 55 let pojišťovna hradí i kolonoskopické vyšetření.
  • Nádor v prsu najdou lékaři každý rok u šesti tisíc žen - smrtelný verdikt je to pro třetinu. Mamograf je plně hrazený od pětačtyřiceti každých 24 měsíců.
  • Pokud jde o rakovinu děložního čípku, ročně přibývá tisíc nemocných - úmrtnost je 400 pacientek.