Služební zákon startuje, za týden ho ohrozí Ústavní soud

Pod státní službu přechází šedesát osm tisíc úředníků. V platnost totiž od středy vstupuje služební zákon. Náměstek pro státní službu Josef Postránecký předpokládá, že odejít budou muset jen desítky zaměstnanců. Samotný zákon ale mohou už za týden potkat problémy. Ústavní soud totiž rozhodne o stížnosti prezidenta Miloše Zemana, kterému v legislativě vadí političtí náměstci.

Události ČT: Velký den pro služební zákon i systém náměstků (zdroj: ČT24)

Úředníci v nejbližší době dostanou žádost o přijetí do služebního poměru. Pokud ji nepřijmou, v práci skončí. Jinak se pro ně vlastně nic nemění. Složitější to budou mít lidé ve vedoucích pozicích, ti totiž nejprve budou muset projít výběrovým řízením. To se do konce roku 2015 dotkne především náměstků. V roce 2016 pak projdou výběrovým řízením ředitelé a vedoucí odborů.

„Očekávám, že konkurence na jednotlivé posty vedoucích bude výrazně větší a měli by uspět ti nejlepší,“ prohlásil náměstek pro státní službu Josef Postránecký. Jinak ale neočekává, že by služební zákon měl způsobit prořídnutí v řadách úředníků.

Služební zákon nezaměstná pouze úředníky, ale rovněž ústavní soudce. Prezident Miloš Zeman totiž požaduje zrušení části novely, která zavádí funkci politických náměstků na ministerstvech. Obrátil se kvůli tomu vloni na podzim na Ústavní soud. „O návrhu na zrušení služebního zákona nebo jeho části by měl Ústavní soud rozhodnout v průběhu příštího týdne,“ uvedla mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Kdo třeba nemůže být úředníkem

  • poslanec nebo senátor
  • soudce
  • státní zástupce
  • voják z povolání
  • kontrolor Nejvyššího státního úřadu
  • člen bankovní rady ČNB
  • člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání nebo Rady Českého telekomunikačního úřadu
  • a další
Miloš Zeman
Zdroj: ČT24/Slavomír Kubeš

Služební zákon vymezil náměstky politické a odborné

Služební zákon stanoví, že na každém ministerstvu mohou být až dva političtí náměstci. Záleží ovšem na ministrovi, jestli úřad vůbec zřídí. Při počtu patnácti ministerstev se podle Zemana vytváří s funkcemi politických náměstků 30 budižkničemů, kteří nebudou nic dělat, jen pobírat stotisícové platy. „No a tím pádem budou naprosto zbyteční,“ dodal.

Zatímco političtí náměstci jsou dosazení ministrem, jejich činností je zastupování ministra a jejich působnost je v podstatě časově vymezena životností kabinetu, o odborných náměstcích se rozhoduje ve výběrovém řízení.

  • Postránecký v červnu kritizoval množství náměstků na ministerstvech. Počet na některých ministerstvech bobtná, což může zkomplikovat řízení resortů. Věří ale, že právě výběrovými řízeními projdou jen ti nejlepší. Premiér Bohuslav Sobotka případné stanovení maximálního počtu náměstků odmítá s tím, že každý resort má jiný rozsah kompetencí.

Jak může úředník skončit

Hlavní předpokladem ukončení poměru je, že dvě po sobě jdoucí hodnocení státního zaměstnance uvádějí, že dosahoval nevyhovujících výsledků. Služební poměr také skončí, když je úředník odsouzen pro trestný čin. Pro velkou skupinu úředníků znamená jasný limit věková hranice sedmdesáti let, po němž služební poměr končí.

Odborné náměstky nakonec jmenuje státní tajemník, který představuje nejvyšší úřednické místo na každém ministerstvu. Státního tajemníka určuje Postránecký na základě výběrových řízení a písemné dohody s ministry. Státní tajemníci mají řídit mimo jiné organizační věci služby a hodnocení a odměňování úředníků na jednotlivých ministerstvech a na úřadu vlády. Jejich hledání ale nebylo jednoduché, některá ministerstva musela vypisovat výběrové řízení opakovaně.