Z Ukrajiny přijelo 145 krajanů, polovina už má práci i bydlení

UDÁLOSTI: Krajanům v Ukrajiny se daří, polovina již má práci (zdroj: ČT24)

Do Česka se z Ukrajiny vrátilo 145 krajanů, několik desítek jich přicestovalo v průběhu léta. Stát jim do začátků nabízí pomoc s udělením trvalého pobytu i ubytování. Polovina přišedších však už získala vlastní bydlení a také práci. Před českými úřady ale stojí otázka, jak se postarat o seniory, kteří už si nedokáží na život sami vydělat.

V ubytovně v Červené nad Vltavou mohou krajané, kteří se rozhodli opustit Ukrajinu a přesídlit do země svých předků, strávit šest měsíců. Čas by měli využít k hledání práce a také vlastního bydlení. Shodují se, že to není snadné, ale úkol vesměs zvládají. Práci a bydlení má zatím zhruba polovina lidí, kteří z Ukrajiny přijeli. Například Hnoilkovi – původně od Doněcku – se odstěhovali po čtvrt roce od příletu do Česka. Nový domov našli v Milovicích, práci v nedaleké Lysé nad Labem. „Kromě pomoci od charity a ministerstva nám se zařízením bytu pomohla i rodina,“ poznamenala hlava rodiny Vadym Hnoilek.

Kromě hledání práce a vlastního bydlení mohou lidé dočasně ubytovaní v jižních Čechách využít půlrok, který mají k dispozici, k osvojení češtiny. Děti se potom vydávají do českých škol – a to s úspěchem. „Pro mě to nebylo těžké, protože to, co jsem se učil na Ukrajině ve čtvrté třídě, jsme měli tady v páté,“ podotkl syn Vadyma Hnoilka, který na vysvědčení přinesl pouze dvě dvojky a zbytek jedniček.

Od příjezdu prvních rodin z Ukrajiny ještě půl roku neuplynulo, začíná ale být jasné, že přes zjevné úspěchy si část imigrantů práci a bydlení nenajde. Problémy mají starší lidé, české úřady proto hledají způsob, jak jim pomoci po uplynutí půlroční lhůty. „Je velmi složité jak najít ubytování, tak finančně zajistit důchodce, kteří přijíždějí z Ukrajiny,“ shrnula vedoucí střediska migrace Arcidiecézní charity Praha Světlana Porche.

První krajané přicestovali do Česka v březnu. Nyní již vlna Ukrajinců s českými kořeny, kteří přijíždějí, slábne. V červenci jich přicestovalo 29, v průběhu srpna přibude ještě deset.