Policisté musí Chovancovi vysvětlit, proč jim nevadily šibenice na demonstraci

Praha - „Již v průběhu zásahu jsem se spojil s policií a požadoval po ní důsledné vyšetření zásahu a případné vyvození personálních postihů.“ Tak na Twitteru okomentoval postup policie během středeční demonstrace proti islámu a migraci ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Policie si podle něj musí uvědomit, že šibenice, které někteří účastníci protestního shromáždění nesli, k demokracii nepatří. Zásah již prověřuje odbor vnitřní kontroly.

„Každý má nárok na vlastní názor, nicméně do 21. století a do vyspělé demokratické společnosti veřejné chrastění symboly, jako je šibenice, ani vyhrožování smrtí nepatří. Toto si Policie ČR musí uvědomit. Stejně tak si policisté musí být vědomi toho, že každý jejich krok veřejnost sleduje a že lidé velmi citlivě vnímají, kdy a jak policisté zasahují,“ uvedl Chovanec.

Demonstrace proti imigraci, kvótám a za vystoupení z Evropské unie se v centru Prahy zúčastnilo asi 550 lidí. Po cestě k Úřadu vlády demonstranti vykřikovali hesla jako „Čechy Čechům“, „My jsme národ“ nebo „My jsme tady doma“. Účastníci, kteří varovali mimo jiné před „hordami nadržených černochů“, třímali i makety šibenic s nápisem „Za vlastizradu“. Té se podle demonstrujících dopustili někteří čeští politici. Často mezi nimi zaznívalo zejména jméno premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Sobotko, táhni!“ skandoval v jednu chvíli dav.

Na Václavské náměstí dorazilo také zhruba 20 proimigračních aktivistů, oba tábory od sebe oddělili těžkooděnci. Aktivisté chtěli zabránit pochodu odpůrců kvót směrem k Úřadu vlády tím, že si jich zhruba deset sedlo na chodník do trasy pochodu. Policisté je vyzvali k opuštění prostoru, protože mohou porušovat shromažďovací zákon. Tři lidé odmítli výzvu uposlechnout. Policisté je pak předvedli na služebnu kvůli přestupku. Při zákroku policisty údajně napadla devětadvacetiletá žena, která rovněž skončila na policejní stanici.

Průběh demonstrace kritizují komunisté i Strana zelených

Chování policie kritizuje i Strana zelených, která žádá vládu i ministra Chovance o důsledné prošetření zásahu a vyvození důsledků. „Šibenice jsme tu v minulosti již několikrát měli. Naposledy je používali komunisté, před nimi nacisté. Je nepřípustné, aby se za dohledu policie v demokratické společnosti takové symboly objevovaly jako výhrůžka smrtí,“ uvedla předsedkyně Strany zelených Jana Drápalová. „Tak otevřený projev nenávisti a vyhrožování tu dlouho nebyl - v centru Prahy, za osobní účasti českého zákonodárce a dohledu policie,“ doplnil ji senátor Václav Láska (SZ).

„Jsem upřímně zděšena včerejšími událostmi na Václavském náměstí. Být proti uprchlíkům je jedna věc, ovšem prezentovat makety šibenic s nápisem “Za vlastizradu„ je věc jiná. Hranice mezi politickou diskuzí a vybízením k násilí se zdá být tenčí než dříve, a to je rozhodně špatnou zprávou pro demokratický rozvoj naší republiky. To vše jenom proto, aby pár minoritních populistických stran získalo levné hlasy. Potřebujeme diskuzi, a nikoliv nenávistné projevy bez sebemenší známky lidskosti,“ stojí v prohlášení europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM).

Tomio Okamura o šibenicích:

„Šibenic jsem si všiml až v médiích. Musíme se podívat, co na nich bylo napsáno. Pakliže by na nich bylo napsáno, že demonstranti odsuzují vraždění nevinných lidí Islámským státem, s tím, že jsou tam věšení nevinní lidé, a tímto chtěli vyjádřit odpor, s tím bych souhlasil. Pakliže by tam bylo něco nedemokratického, jako že se má někdo věšet, tak to absolutně odmítám,“ okomentoval situaci Tomio Okamura.

Zásah policie na demonstraci proti islámu
Zdroj: Jan Drahorád/ČTK

Zásah již začal řešit odbor vnitřní kontroly, který prověřuje postup policistů a dokumentační materiály. Z dosavadních informací nevyplývá, že by kterýkoliv ze zasahujících policistů pochybil, oznámil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Nošení maket šibenic na demonstrace je podle policie nový prvek. Analyticko-legislativní odbor musí nejprve posoudit, jak v takovýchto případech postupovat. Přezkoumány také budou kamerové záběry. Policie zatím nepřijala žádnou stížnost, která by se zásahu týkala.

Trestní oznámení na Okamuru, Brichtu a Bartoše

Aktivista, rakouský občan českého původu Philipp Janýr, kvůli demonstraci už podal trestní oznámení na poslance Tomia Okamuru z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), hudebníka Aleše Brichtu a novináře Adama Bartoše. Svým vystupováním na shromáždění se podle něj dopustili několika trestných činů, například podněcování k nenávisti vůči skupině osob, hanobení národa či rasy nebo násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. „Propagovat názor je jedna věc, druhou je přitom hecovat proti náboženské skupině či etniku a vyhrožovat násilím, a to vše v organizované skupině. Tady legrace končí,“ vysvětlil Janýr.

Vydáno pod