Agrofert vyplatil Babišovi na mzdě 200 milionů korun

Ministr financí Andrej Babiš dostal za loňský rok od své skupiny Agrofert 200,9 milionu korun jako mzdu po zdanění. Zároveň investoval do dluhopisů Agrofertu za 230 milionů korun. Vyplývá to z jeho majetkového přiznání. Ministr financí každopádně přiznal nejvyšší sumu, jaká se kdy v poslaneckém přiznání objevila.

Události ČT: Majetková přiznání politiků, nejvíc vydělal Babiš (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš se jako ministr financí a předseda hnutí ANO se vstupem do politiky sice vzdal vedení svého koncernu Agrofert, nadále ho však vlastní a společnost mu vyplácí mzdu. Za rok 2014 činí přes dvě stě milionů korun. Babiš taky nabyl dluhopisy za 230 milionů korun.

Podle majetkového přiznání si ještě předseda hnutí ANO přišel loni na úrocích z dluhopisů asi na 76,2 milionu korun. Babiš pak dostal i 8,2 milionu jako splátku půjčky fyzické osobě. Její jméno neuvedl.

Poslanci musejí majetková přiznání odevzdávat do konce června. Zahrnují veškeré vedlejší příjmy a také stávající dluhy. Veřejnosti jsou přístupné asi tři čtvrtiny z nich. Právě Babiš za loňský rok vydělal nejvíc peněz. Přiznaných 280 milionů korun je vůbec nejvyšší suma, jakou kdy poslanec v majetkovém přiznání uvedl. Pro ministra financí je to ale pouze formalita. „Jenom jsem to podepsal, moc jsem to neřešil,“ řekl Babiš.

Dluhy a příjmy Andreje Babiše za rok 2014
Zdroj: ČT24

Příjem i z Německa

Další příjem ve výši asi 4200 eur čistého (nyní asi 115 tisíc korun) získal Babiš jako odměnu pro statutární orgán německé firmy SKW Stickstoffwerke Piesteritz, která produkuje průmyslové a zemědělské chemikálie. Asi 350 tisíc korun inkasoval z pronájmu.

V přiznání zhruba za předloňské poslední dva měsíce, tedy od vstupu do politiky, Babiš uvedl čistou mzdu od Agrofertu 36,8 milionu korun. Nabyl tehdy dluhopisy skupiny za 1,25 miliardy korun.

Agrofertu zisk rostl

Skupina Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Skupině vzrostl loni konsolidovaný zisk o devět procent na 6,14 miliardy korun. Konsolidované tržby skupiny se meziročně zvýšily o desetinu na 166,8 miliardy korun. Hlavním důvodem nárůstu zisku bylo podle oznámení Agrofertu zlepšení hospodaření společností chemického sektoru, zvláště v Německu.

Majetková přiznání dalších poslanců

Mandátovému a imunitnímu výboru zbývá zkontrolovat ještě asi padesát přiznání. V poslaneckém registru si je poté může prohlédnout kdokoli. Největší dluhy splácí poslanec Karel Schwarzenberg (TOP 09). Má hypotéku přes 11 milionů korun. „Opravuji zámky, budovy a tak dále,“ zdůvodnil.

I další zákonodárci pak mají příjmy, a to díky své původní profesi. Tomiu Okamurovi vyneslo loni jeho podnikání téměř 11 milionů. Statisíce navíc si jako pedagog vydělal i předseda ODS Petr Fiala. Majetkové přiznání premiéra Bohuslava Sobotky zatím není přístupné.

Už brzy by se na jednání vlády měla dostat novela zákona o střetu zájmů. Znamenala by změnu. Každý poslanec by hlásil svůj majetek ihned po zvolení, nikoli jen zpětně za uplynulý rok.

Vedlejší příjmy poslanců
Zdroj: ČT24