Vlastní mobil třímá 90 procent dvanáctiletých

První mobilní telefon dostávají děti nejčastěji mezi osmým a desátým rokem, už ve dvanácti letech ho má devět z deseti školáků. Mezi dětmi do sedmi let pak s vlastním mobilem nakládá pouze každý osmý. Jen jedno procento teenagerů stále využívá svůj první telefon a čtyři procenta mají teprve druhý model mobilního telefonu. Téměř dvě pětiny mladistvých naopak vyzkoušely pět a více různých modelů telefonů. Údaje pocházejí z průzkumu agentury NMS market Research mezi Čechy do devatenácti let.

Údaje o čase stráveném denně s mobilem se u respondentů liší. Zatímco 39 procent z nich mu věnuje denně zhruba hodinu, pětina se pohybuje v rozmezí od jedné do tří hodin. A 18 procent, tedy téměř každý pátý, aktivně stráví s telefonem i více než 180 minut za den. Průzkum také poukazuje na to, že celkem 41 procent dotazovaných už využilo mobil k ukončení vztahu se svým partnerem.

Nejčastěji používanou funkcí je pro respondenty posílání SMS a MMS, které uvedlo 95 procent dotázaných, volání o jedno procento méně. Zhruba 88 procent mladých si na mobilu přehrává hudbu a 85 procent mobilem fotí. Stejné procento telefon používá k brouzdání po internetu.

Telefon představuje pro řadu náctiletých i nedílnou součást školní výuky. Během vyučování po něm nesáhne pouhých 26 procent respondentů. Zbytek surfuje na internetu nebo sociálních sítích (57 procent), komunikuje s kamarády (54 procent) nebo mobil využívá k dohledávání informací (47 procent).

Vydáno pod