Stížnosti Nečasové v kauze luxusních darů žalobci zamítli

Nejvyšší státní zastupitelství zamítlo obě stížnosti bývalé šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nečasové, dříve Nagyové, proti obvinění z krácení daně. S informací přišel server Novinky.cz. Nečasová je kvůli tomuto podezření stíhána od poloviny března. Podle žalobců připravila stát u darů za zhruba deset milionů korun o daň přesahující 700 tisíc korun.

„Obdrželi jsme z Nejvyššího státního zastupitelství usnesení o stížnostech paní Nečasové. Týkaly se jak původního zahájení trestního stíhání pro krácení daně, tak jeho rozšíření o dvoje hodinky. Obě stížnosti byly jako nedůvodné zamítnuty,“ cituje server vyjádření náměstka olomouckých vrchních žalobců Pavla Komára.

Zamítnutím obou stížností Nečasové nejvyšší žalobci otevřeli cestu olomouckým kolegům k uzavření případu. Vyšetřování v této věci skončilo. „Nyní budeme tu věc z celého řízení týkajícího se paní Nečasové vylučovat k samostatnému projednání, proti čemuž je možné opět podat stížnosti. Pokud nebudou podány, tak se může začít seznamovat se spisovým materiálem,“ dodal pro Novinky.cz Komár.

Luxus za miliony

Někdejší vysoce postavená úřednice dostávala pozornosti v letech 2012 a 2013, kdy působila na Úřadu vlády. Původně ji státní zástupci chtěli obvinit z korupce, k tomu ale neměli dost důkazů. Podle spisu údajně nezaplatila Nečasová darovací daň nejméně v 29 případech. Celková hodnota šperků, hodinek, luxusních kabelek nebo oblečení má dosahovat téměř 9,7 milionu korun.

Mezi jmény dárců se objevují zvučná jména jako třeba generální ředitel ČEZu Daniel Beneš, módní návrhářka Beata Rajská, ti ale souvislost s případem odmítli. Darování náhrdelníku značky Cartier naopak potvrdil podnikatel Daniel Křetínský, podle kterého šlo o přátelský dar.

Fiktivní faktura za nákup

Cesta ke zjištění údajných dárců vedla přes luxusní obchody. Ty musí hlásit každý nákup nad 350 tisíc korun finančně analytickému útvaru, který může prověřit, jestli nejde o praní špinavých peněz. Vyšetřovatelé ale zjistili, že se pravidlo dalo obejít. Jeden z prodejců měl kriminalistům potvrdit, že na koupi drahého prstenu byla vystavena fiktivní faktura. Prověřováním darů se žalobci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci zabývají od zadržení Nečasové a domovní prohlídky, která proběhla v polovině června 2013.