Proti výsledkům maturit se úspěšně odvolalo jen 175 studentů

S odvoláním proti výsledkům maturit uspělo podle informací České televize jen 175 studentů. Žádost o přezkum podalo 2 320 žáků. Nejčastějším důvodem k odvolání byly výsledky didaktických testů, hlavně z matematiky a českého jazyka.

O přezkoumání didaktických testů požádalo téměř 1900 studentů. Proti výsledkům písemných prací z českého jazyka se odvolala víc než pětistovka žáků. Úřady vyhověly téměř třetině z nich. „Kladná rozhodnutí byla vydána ve 24 případech u didaktických testů a 151 případech u písemných pracích společné části maturitní zkoušky,“ řekl ČT Jan Pohanka z CERMATu.

S odvoláním tak uspěl každý třináctý student, což je zhruba stejně jako minulý rok. „Kdyby to bylo významně víc, tak už by to pro mě znamenalo, že se něco děje nedobře. Myslím, že číslo tak zhruba odpovídá. Zejména, když trochu odpovídá i loňskému roku,“ poznamenal místopředseda Asociace ředitelů gymnázií Alfréd Dytrt. Výrazně vyšší úspěšnost u odvolání v případě písemných prací ale podle Dytrta ukazuje na to, že opravování ve škole není příliš objektivní. „Náprava tam asi byla hodná,“ podotkl.

U maturit letos neuspělo 15 procent středoškoláků, tedy podobě jako loni. Nejhůř dopadla matematika, kterou nezvládla skoro čtvrtina maturantů. K podzimnímu termínu zkoušek teď zamíří skoro 21 tisíc studentů. Tři čtvrtiny z nich jsou žáci, kteří neprošli v letním termínu.

175 studentů uspělo u maturit s odvoláním (zdroj: ČT24)
Vydáno pod