Pyrotechnici dostali nové obleky i roboty, čekali na ně deset let

Praha – Policejní pyrotechnici obměňují své vybavení. Dosavadní technika je stará deset let a zaostává již technicky i technologicky. Mají nová vozidla schopná obstát v prostředí, jaké pyrotechnici zažili loni po explozi muničního skladu ve Vrběticích, i ochranné obleky umožňující bezdrátovou komunikaci s ústředím.

Těžké obleky známé z akčních filmů, auta odolná explozím i roboty na kolečkách, kteří jsou schopni překonat i schody, zařadila do své výzbroje Pyrotechnická služba české policie. Policejní pyrotechnici v poslední době zasahovali nejenom u podezřelých balíčků a zavazadel, ale například také ve Vrběticích, kde hrozily exploze poškozené munice. Podle jejich velení ale dosavadní vybavení současným nárokům již nevyhovovalo. „Bylo staré až deset let, což je pro nás naprosto nepřípustné. Policista, kterého vysíláme, aby likvidoval výbušné systémy, musí mít to nejlepší, co je na trhu,“ řekl ekonomický náměstek policejního prezidenta Petr Petřík.

Pyrotechnikům v posledních letech výrazně přibývá práce. Loni zasahovali zhruba u tří tisíc nálezů munice a výbušnin a k prověření anonymních oznámení. Oproti roku 2013 přibylo zásahů o polovinu. Pyrotechnickou službu tvoří 67 policistů v expoziturách v Milovicích, Českých Budějovicích, Teplicích, Brně, a Frýdku-Místku.

Policie zaplatila za nové vybavení pro své pyrotechniky 37 milionů korun, podstatnou částí přispěla Evropská unie. Nejdražší položkou bylo devět speciálně vybavených vozidel za 13 milionů. Bude možné využít je i v místech jako zmíněný vrbětický areál při vážné hrozbě explozí. Šest milionů korun stála čtveřice ochranných obleků, které váží 35 kilogramů a oproti předchozí generaci umožňují pyrotechnikům komunikovat s ústředím. Po třech milionech korun potom stál mobilní spektrometr pro odhalování chemického složení zkoumaných látek a dvojice obratných průzkumných robotů, které pyrotechnici použijí například pro kontrolu podvozků aut.

Policie modernizuje s využitím evropských peněz vybavení i u dalších jednotek – potápěčů či pořádkové policie. Celkem stála nová technika a 293 milionů korun, z národních zdrojů šlo 44 milionů.

Policejní pyrotechnici mají nové vybavení (zdroj: ČT24)