Koalice schválila tři a půl miliardy pro kraje

Praha - Kraje nakonec dostanou příští rok přidáno tři a půl miliardy korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na schůzce koaliční rady ustoupil a zvýší daňové příjmy samospráv dříve, než plánoval. „Bylo to politicky zneužito proti mně panem Haškem, proto jsem včera na koalici řekl, že tento nápad beru zpět, a pokud to koalice nechce, tak já na tom netrvám,“ řekl Babiš. Zvažovaný odklad se nelíbil premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), hejtmanům, a důvod k němu neviděla ani opozice. Ve sněmovně tak novela o rozpočtovém určení daní projde.

Hejtmani chtějí peníze hlavně investovat třeba do zateplení škol, rekonstrukce nemocnic nebo stavby domovů důchodců. „Pro každý z krajů půjde zhruba o stovky milionů korun, které využije především do veřejných investic,“ řekl předseda asociace krajů Michal Hašek (ČSSD), který dříve Babišův přístup k financování krajů kritizoval.

V současnosti získávají kraje u DPH 7,86 procenta z celkového výnosu a obce 20,83 procenta. U daní z příjmu fyzických a právnických osob (kromě daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti) kraje získávají 8,92 procenta a obce 23,58 procenta.

Jenže kraje stejně jako to, jaké budou investice od státu, zajímá i to, kolik do rozpočtu dostanou z daní. Spor, který se rozhořel mezi ministrem Babišem a hejtmany tady na úřadu vlády na společném jednání končí. Ministr Adrej Babiš totiž ustoupil a přestal trvat na požadavku, aby kraje více peněz z rozpočtového určení dostaly až v roce 2017. „Na koaliční radě jsme si potvrdili, že nebudeme navrhovat žádné změny, které se týkají rozpočtového určení daní,“ potvrdil Sobotka.

Koaliční rada schválila tři a půl miliardy pro kraje (zdroj: ČT24)

„Kraje nechtěly nic navíc, chtěly se jen vrátit k situaci z roku 2011,“ upozornil Hašek. Krajům klesl podíl na daních v roce 2011. Vláda Petra Nečase v době hospodářské krize chtěla ponechat co nejvíc peněz ve státním rozpočtu. Teď je podle exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) dobře, že po zrušení druhého důchodové pilíře vrací vláda zpět peníze krajům. Podobně by měla podle něj postupovat i u obcí. Pozměňovací návrh TOP 09, který je ve sněmovně, ale podporu na jednání koaliční rady nezískal.