Američtí vojáci na podzim opět projedou po českých silnicích

Praha – Američtí vojáci se znovu projedou po českých silnicích, tentokrát v opačném směru než na jaře. Na podzim si chtějí před společným cvičením s maďarskou armádou vyzkoušet pozemní přesun z vilsecké základny na východ. Podle serveru Lidovky.cz projede Českem v září a říjnu několik desítek bojových bojových vozidel Stryker.

Vojáci se na cvičení NATO po Evropě obvykle přesouvají po železnici. Na podzimní společné maďarsko-americké cvičení ale vyrazí americké jednotky po silnici. „Vyzkouší si rychlý přesun po vlastní ose do předpokládaného místa nasazení. Normálně takové transporty probíhají po železnici, takový přesun je levnější. Na druhou stranu toto cvičení umožňuje nacvičit rychlý přesun,“ vysvětlil šéfredaktor časopisu ATM Michal Zdobinský.

Podzimního cvičení Brave Warrior se zúčastní američtí vojáci s bojovými vozidly Stryker. Podle Zdobinského Českem znovu projede i 2. jízdní pluk, který dálnice a silnice Slezska, Moravy a Čech okusil již na jaře. „Takový přesun kromě vzdálenosti nevybočuje z běžných standardů. Myslím, že nebude složitější než jarní jízda, kdy přes Českou republiku přejelo zhruba 120 vozidel,“ podotkl přitom šéfredaktor časopisu, který se specializuje na vojenství.

Michal Zdobinský: Kromě vzdálenosti přesun nevybočuje (zdroj: ČT24)

Cvičení by mělo dát odpověď na dva z problémů, kterým dnes NATO v Evropě čelí. Jedním z nich je oslabování americké přítomnosti – Spojené státy za posledních pět let stáhly ze starého kontinentu zhruba šest sedmin svých vojáků. Druhým je pozice Maďarska. Michal Zdobinský upozornil, že země „do některých aliančních cvičení až takovou měrou nepřispívá“. Severoatlantická aliance to chce změnit, maďarský deník Napi Gazdasag minulý týden dokonce uvedl, že by americká armáda chtěla v příštím roce na východě Maďarska poblíž hranice s Ukrajinou dočasně rozmístit tanky a pěchotní bojová vozidla Bradley.