V kauze dálničních odpočívadel protikorupční policie částečně chybovala

Žalobci částečně zastavili trestní stíhání bývalého ředitele Petra Laušmana a dalších lidí z Ředitelství silnic a dálnic v kauze dálničních odpočívadel, ve které šlo o nevýhodné smlouvy na pronájmy pozemků. V případě Antošovic a Málkovic totiž protikorupční policie podle Vrchního státního zastupitelství chybovala a jednání nebylo trestným činem.

„Důvodem pro zastavení trestního stíhání byly nesprávné právní závěry a procesní pochybení policejního orgánu, který věc v roce 2011 zpracovával a na která nebylo reagováno ani státní zástupkyní, jež v době zahájení trestního stíhání vykonávala dozor,“ uvedla státní zástupkyně Denisa Sotáková. Týká se to dálničních odpočívadel Antošovice a Málkovice, ve zbývající části případu podle žalobkyně stíhání pokračuje a skončit by mělo v srpnu.

Zastavené trestní stíhání se týká bývalého šéfa ŘSD Petra Laušmana, exmanažera Michala Haly a podnikového právníka Roberta Wolfa. Bez obvinění je také předseda představenstva společnosti Monstera Jiří Neužil, přes kterou podle policie v tomto případě odtekly desítky milionů korun.

Petr Laušman
Zdroj: ČTK/Euro/Hrouda Jan

Stát prý mohl získat čtvrt miliardy korun

V roce 2011 na ně byla uvalena vazba, v níž strávili od tří do osmi měsíců. Podle policie jeden z manažerů ŘSD uzavřel v roce 2006 se dvěma společnostmi nevýhodné smlouvy a jejich dodatky o pronájmech pozemků a vybudování obslužných zařízení jako čerpací stanice a odpočívadla na dálnicích D47 a D5.

„Tyto smlouvy byly pro Českou republiku krajně nevýhodné, neboť kdyby stát předmětné pozemky pronajímal přímo (bez prostředníků), mohl získat více než 264 milionů korun,“ uvedl v roce 2011 mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle něj tuto částku inkasovaly na úkor státu firmy.