Soud: Rittigova čest dotčena nebyla, Svoboda se omlouvat nemusí

Praha - Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) se nemusí omluvit vlivnému podnikateli Ivo Rittigovi. Rozhodl o tom Pražský městský soud. Rittig žádal omluvu za výrok, ve kterém exprimátor naznačil, že se lobbista podílel na jeho odvolání z funkce. Verdikt zatím není pravomocný, podnikatel se hodlá odvolat.

Svoboda po svém odvolání z funkce pražského primátora v květnu 2013 řekl Lidovým novinám, že postup TOP 09, jejíž kandidát Tomáš Hudeček Svobodu nahradil, měl podporu vlivných podnikatelů. „Když se člověk dozví, že v jedné restauraci sedí vysoký činitel pražské TOP 09 s pány Hrdličkou a Rittigem, tak ho to zaujme,“ uvedl. Schůzka se prý odehrála v den hlasování, podle Rittigových právníků je smyšlená.  

Podnikatel a lobbista Ivo Rittig v souvislosti s tímto výrokem v žalobě na ochranu osobnosti žádal, aby se mu Svoboda omluvil za neoprávněný zásah do občanské cti a lidské důstojnosti, a to jednak osobním dopisem, jednak veřejně v Lidových novinách. Finanční zadostiučinění Rittig nepožadoval, pouze náhradu nákladů soudního řízení.

Obhajoba: Rittig už špatnou pověst má, není co poškodit (zdroj: ČT24)

„Tvrzení jsou zcela smyšlená a bez jakéhokoli reálného základu. Žalovaný neprokázal, že jsou pravdivá, a dokonce na toto prokazování zcela rezignoval,“ prohlásil při svém závěrečném návrhu Rittigův právník Vladislav Jirka.

„Žalovaný může nést odpovědnost jen za to, co skutečně řekl, a ne za to, jak to někdo chápe,“ kontrovala Svobodova právnička Kateřina Jirásková. Dále se snažila dokázat, že Rittig nemá dobrou pověst, a proto do ní předmětný výrok nemohl zasáhnout. „Žalobce je dlouhodobě označován jako kmotr, případně jako lobbista,“ upozornila.

Podle soudkyně Jaroslavy Lobotkové čtenáři nemohli výrok chápat tak, že se Rittig na odvolání primátora podílel. „Přece není možné, aby někdo na základě rozhovoru v restauraci během jednoho dne rozhodl, že má být primátor odvolán. To, že se někdo s někým sešel v restauraci, není na naší politické scéně něčím, co by mohlo někoho poškodit,“ konstatovala.

Některé další kauzy spojené s Ivo Rittigem:

  • Zakázky DPP: Policie obvinila čtrnáct lidí, že jako organizovaná skupina ovlivňovali zakázky pražského dopravního podniku a v jejich rámci v něm prali špinavé peníze. Jsou mezi nimi i bývalý ředitel DPP Martin Dvořák a lobbista Ivo Rittig.
  • Jízdenky DPP: Podíl z každé prodané jízdenky odcházel do firmy, která byla podle tvrzení Národního fondu proti korupci napojena na Rittiga. Ten to odmítá a fond zažaloval. Policie ale v souvislosti s jízdenkami loni v únoru Rittiga a čtyři další osoby obvinila z praní špinavých peněz. K soudu se ale případ zatím nedostal.
  • Oleo Chemicals: Policie obvinila Rittiga a další lidi z tunelování firmy Oleo Chemicals, která obchodovala s bionaftou. Státní žalobce nedávno podal obžalobu.
  • Úniky z BIS: Jeden z případů, které souvisejí s Janou Nečasovou, vede rovněž k Ivo Rittigovi. Policie tvrdí, že bývalá ředitelka kabinetu předsedy vlády předávala tajné informace kontrarozvědky mimo jiné Rittigovi. Soud ale obžalobu vrátil státnímu zástupci s tím, že ji nemůže projednat, protože jde o informace v utajeném režimu.