Sudetský poklad: Jak ho za války zabalili, tak ho dnes našel jejich syn

Historici začali rozbalovat takzvaný sudetský poklad, který před sedmdesáti lety schovali němečtí manželé. Do stovky balíků uložili všechny své cennosti. K půdní skrýši v Libouchci na severu Čech se teď vrátil jejich syn Rudi Schlattner. Sám se historikům nabídl, že jim poklad ukrytý ve skrýši na půdě ukáže.

Jde o největší nález svého druhu v Česku. Co krabice, to překvapení. Nikdo neví, co přesně rodina ukryla. Na konci války byli lidé už chudí, a tak historici nečekají, že najdou peníze. Zato našli balík plný knoflíků. Tehdy se očekávalo, že knoflíky by se v poválečné bídě mohly stát novým platidlem. Lidé si totiž ještě pamatovali krizi po první světové válce. „Jedinou skutečně tvrdou měnou pak byly předměty každodenní potřeby, bankovky i mince neměly cenu," vysvětlil ředitel muzea Václav Houfek.

Libouchec leží těsně u hranic. Sudety po válce musely narychlo opustit podle odhadů skoro tři milióny Němců. Věci ukryli, protože doufali, že se vrátí; sice možná do vyrabovaných domů, ale poklady ze skrýší jim měly pomoci začít znovu.

Věci ukryté na půdě tohoto domu nepatřily jen jeho majitelům, ale také sousedům z okolí. Historici budou poklad rozbalovat nejméně do konce týdne. Každou věc musí totiž zadokumentovat. Co s ní bude dál, se rozhodne, až právníci určí, komu patří.

Sudetský poklad: Jak ho za války zabalili, tak ho dnes našel jejich syn (zdroj: ČT24)