Ústavní soud v oslabení: Nástupce Formánkové zatím prezident nenavrhl

Ústavní soud znovu nebude v plné sestavě. Ve středu skončí ve funkci Vlasta Formánková a prezident zatím váhá, koho oficiálně navrhne za jejího nástupce. Senátoři mají na posouzení kandidáta 60 dní a instanci tak bude jeden člověk chybět minimálně do října. V příštích měsících se přitom má zabývat důležitými věcmi, třeba vrácením daňových slev živnostníkům s paušály. Jediným kandidátem, který zatím přiznal, že ho prezident oslovil, je bývalý šéf Soudcovské unie a současný místopředseda Městského soudu v Praze Jaromír Jirsa.

Fotografii Vlasty Formánkové už úředníci z chodby Ústavního soudu sundali a sbalené věci má i ona sama. Po odchodu z Brna se vrací na Krajský soud do Plzně. Kdo bude svádět bitvy o klíčové zákony místo ní, ale stále není jasné. Prezident Miloš Zeman zatím žádného jejího nástupce senátorům nenavrhl a zatím není jisté, kdy Hrad senátorům nové jméno pošle. „Pan prezident určitě nebude postupovat s nějakou prodlevou, ale nechci spekulovat o nějakém termínu,“ řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. O tom, kdo nahradí odcházející Vlastu Formánkovou u Ústavního soudu, rozhodnou senátoři nejdříve v říjnu.

Vlasta Formánková
Zdroj: ČT24

Ústavní soud tak bude minimálně dva měsíce nekompletní. „Tato situace je samozřejmě nepříjemná. Máme spočítáno, že zhruba 80 podání bude rozpuštěno mezi ostatní soudce Ústavního soudu,“ uvedl generální sekretář Ústavního soudu Ivo Pospíšil.

Zatím jediným neoficiálním kandidátem je Jaromír Jirsa

Jediným kandidátem, který zatím přiznal, že ho prezident oslovil, je bývalý šéf Soudcovské unie a současný místopředseda Městského soudu v Praze Jaromír Jirsa, který se specializuje na obchodní právo. „Mohu potvrdit, že jsem nabídku z Kanceláře prezidenta republiky dostal a s díky jsem ji přijal. Byl jsem na personálním oddělení požádán, abych odevzdal potřebné podklady,“ řekl Jirsa.

Jaromír Jirsa
Zdroj: ČT24

Někteří členové ústavněprávního výboru, na jejichž doporučení bude při hlasování celého senátu hodně záležet, jsou zatím k Jirsovu jménu zdrženliví. „Pokud jde o pana Jirsu, znám ho a musel bych se podívat úplně přesně, jaká je jeho profesní minulost, nevím ale, jestli se bude líbit předsedovi Ústavního soudu,“ naznačil například šéf ústavněprávního výboru Senátu Miroslav Antl.

U jiných členů výboru má Jirsa už teď podporu. „Já bych s tím jménem žádný problém neměl, protože pana doktora znám z doby, kdy jsem ještě byl předsedou ústavněprávního výboru,“ dodal předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.

Ústavní soud v posledních sedmi letech řeší stížnosti politiků na klíčové zákony. V červnu 2013 třeba řekl, že církevní restituce jsou v souladu s ústavou, o měsíc později zrušil zdravotnické nadstandardy i stokorunový poplatek za den v nemocnici, o rok později už poněkolikáté zrušil snížení platů soudců. Díky nejvyšší instanci dnes berou soudci trojnásobek průměrné mzdy.