Se svým životem jsou podle CVVM spokojeny dvě třetiny Čechů

Se svým životem jsou spokojeny téměř dvě třetiny Čechů. Spokojenost roste s vyšším příjmem a s vyšším počtem členů domácnosti, větší je i u manželů a partnerů proti lidem, kteří žijí sami. Proti loňsku míra spokojenosti podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd mírně klesla.

Spokojenost se životem vyjádřilo 62 procent účastníků průzkumu, nespokojeno bylo 15 procent. Neutrální odpověď "ani spokojen, ani nespokojen" uvedlo 23 procent lidí. Spokojenost výrazně roste s výší příjmů a se stupněm vzdělání, naopak klesá s rostoucím věkem. Podle CVVM jsou se životem více spokojeni například lidé sezdaní nebo žijící s partnerem, lidé v čtyřčlenných domácnostech, či ti, kteří mají dvě nezaopatřené děti. Dotázaní, kteří žijí sami, byli spokojeni méně.

Ve srovnání s loňským červnem spokojenost klesla o tři procentní body. Podobnou úroveň měla v posledních letech. Nejčastěji se podíl spokojených pohyboval od roku 2003 zhruba mezi 50 až 60 procenty. Podle pracovníků CVVM se objevil propad v letech 2011 a 2012, třeba v červnu 2012 činil podíl spokojených Čechů 55 procent a podíl nespokojených 20 procent.

CVVM provádělo průzkum od 8. do 15. června. Zúčastnilo se ho 1022 obyvatel České republiky ve věku nad 15 let.

Česko je nejšťastnější postkomunistickou zemí

Česká republika se v žebříčku OSN Zpráva o štěstí ve světě štěstí umístila na 31. místě, tedy nejlépe z postkomunistických zemí. Nejšťastnější zemí na světě je Švýcarsko, nejméně šťastní lidé naopak žijí v západoafrickém Togu, štěstí vědci zkoumali v celkem 158 státech. Za Švýcarskem se na předních příčkách indexu štěstí umístil Island, Dánsko, Norsko a Kanada. Do první desítky se dostaly ještě Finsko, Nizozemsko, Švédsko, Nový Zéland a Austrálie. Spojené státy se umístily na 15., Německo na 26. a Francie na 29. místě. Česká republika obsadila 31. příčku, lidé jsou tu zhruba stejně šťastní jako v Argentině či Uruguayi. Až za Českem se umístily například i jihoevropské země jako Španělsko (36.) a Itálie (50.). Méně než v České republice jsou podle indexu lidé šťastní i na Slovensku (45.) a v Polsku (60.).

Vydáno pod