Ani vedro ani chlad – začátek prázdnin ve znamení 18 stupňů

Praha – Meteorologové předpovídají teplotně lehce podprůměrný závěr školního roku a první tři týdny letních prázdnin. Průměr teplot pro toto období přitom podle statistik ukazuje rovných osmnáct stupňů Celsia. S deštěm to vypadá příznivě, mělo by ho padat méně, než bývá v období od 22. června do 19. července obvyklé.

„Zatímco první a druhý červnový týden byly teplotně nadprůměrné a třetí červnový týden teplotně podprůměrný, budeme se postupně dostávat do převážně průměrných teplot,“ komentuje předpověď meteorolog František Šopko.

Pro první tři týdny prázdnin pak meteorologové předpokládají teploty pohybující se kolem průměru. „Lze však očekávat přechodné výkyvy do podprůměrných i nadprůměrných teplot,“ uvedl Šopko. Prognóza předpokládá, že srážkově budou nadcházející čtyři týdny slabě podprůměrné. Dlouhodobý průměr srážek v tomto období roku dosahuje 81 milimetrů.

Předpověď počasí před Událostmi ČT (zdroj: ČT24)

Dosud nejtepleji bylo ve dnech od 22. června do 19. července před pěti lety, kdy se průměrná teplota dostala na 21,4 stupně Celsia. Nejchladněji pak bylo v roce 1978 - v průměru 13,9 stupně.

Vydáno pod