Senát: Plné očkování by nemělo být podmínkou ve školkách

Horní parlamentní komora nesouhlasí s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) v tom, že by mělo být podmínkou pro přijetí do mateřské školy nebo pobyt na školách v přírodě plné očkování dítěte. Senátoři po pěti hodinách debat při posuzování novely zákona o ochraně veřejného zdraví odhlasovali její úpravy. Znovu je tedy posoudí sněmovna, která je může akceptovat, ale nemusí.

Podle senátorů by mateřské školy měly mít pouze povinnost zjistit stav očkování přijímaného dítěte. Zároveň snížili maximální z půlmilionu na 30 tisíc korun výši pokuty, která by hrozila školkám, školám nebo provozovatelům dětských skupin za přijetí dítěte bez dokladu o očkování.

Třeba místopředsedkyně Senátu Miluše Horská označila podmínku očkování pro účast na škole v přírodě za nelogickou s ohledem na fakt, že tytéž děti, které se pobytu účastní, se potkávají ve třídě během celého školního roku.

Rovněž zákonodárci ze Senátu chtějí odstranit ustanovení, podle kterého není hudba venkovních koncertů hluk, ale zvuk. Podle senátorky Jitky Seitlové by se tím ministerstvo zdravotnictví zbavovalo odpovědnosti za ochranu zdraví obyvatel před hlukem.

Němeček na povinnosti očkování trvá

„Na povinném očkování trvám a nemohu souhlasit s pozměňovacími návrhy, které systém činí bezzubým,“ reagoval na stanovisko zákonodárců ministr zdravotnictví. Podle něj by v ČR bez očkování existovaly nemoci, které byly dávno vymýceny.

V březnu záměr v podstatě posvětil Ústavní soud, podle něhož lze přijetí do školky nebo do jeslí očkováním podmínit. Plénum od předchozího roku přezkoumávalo sporné paragrafy zákona o ochraně veřejného zdraví a školského zákona. K problematice očkování se Ústavní soud vyjádřil podruhé v krátké době - týden předtím potvrdil, že ministerstvo zdravotnictví může vyhláškou stanovovat očkovací povinnost.

Povinné očkování v ČR

Pro děti je v Česku povinné očkování tzv. hexavakcínou, která pokrývá záškrt, tetanus, černý kašel, dětskou obrnu, žloutenku typu B a onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae typu B (způsobuje těžké infekce dýchacích cest). Dostávají ji kojenci od devíti týdnů věku. Standardní očkovací schéma zahrnuje tři dávky a jednu posilovací. Kombinovaná vakcína proti šesti chorobám se dostala do očkovacího kalendáře v roce 2007 a každý rok je s ní očkováno zhruba 400 tisíc dětí.

Další povinná vakcína chrání před spalničkami, zarděnkami a příušnicemi, děti se jí očkují od 15. měsíce. Výjimku z povinnosti mají děti s prokázanou imunitou proti dané infekci nebo se stavem, který brání podání očkovací látky. Naopak povinnost očkování navíc, a to proti tuberkulóze, mají od 4. dne do 6. týdne po narození rizikové děti s indikací.

Zdroj: Česká vakcinologická společnost

Vydáno pod