Virus MERS se u českého pacienta nepotvrdil

Mladík hospitalizovaný v nemocnici Na Bulovce není nakažen koronavirem MERS. Testy podezření na nákazu nebezpečnou infekcí vyvrátily, oznámil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Hospitalizovaný muž se vrátil 30. května z turistického pobytu v Jižní Koreji. „14. června dostal rýmu a o dva dny později teploty, které byly pod 38 stupňů Celsia. Zavolal proto záchrannou službu a s ohledem na anamnézu pobytu v Koreji byl převezen na infekční kliniku nemocnice Na Bulovce a umístěn do bioboxu,“ uvedl ministr.

Mladík měl po návratu z Jižní Koreje rýmu a teplotu. Na Bulovce byl umístěn do bioboxu, hygienici prověřili jeho kontakty, aby v případě potvrzení nákazy nařídili karanténu. „S definitivní platností mohu potvrdit, že o onemocnění MERS nešlo,“ řekl Němeček. Podle něj zdravotnický systém v zemi zafungoval velmi dobře. „I v případě, že by se toto onemocnění potvrdilo, tak všechna opatření, která byla přijata, minimalizovala riziko dalšího přenosu tohoto onemocnění,“ dodal Němeček.

Česko zavedlo přísnější hygienická opatření na letišti. Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty je po příletu letadel z Koreje proveden úklid a dezinfekce prostor, kudy procházejí cestující, včetně přilehlých toalet.

Zaměstnanec Korean Air dezinfikuje kvůli MERS interiér letadla
Zdroj: Reuters/Yonhap/Han Jong-chan

MERS se objevil poprvé v roce 2012 na Blízkém východě a nejvíce obětí zatím hlásí Saúdská Arábie. Celosvětově se virem infikovalo přes 1250 lidí a zemřelo jich přes 450. Druhou nejvíce zasaženou zemí je Jižní Korea, kde propukla nákaza teprve minulý měsíc a dosud na ni zemřelo 19 lidí a 154 se jich nakazilo.

Proti MERS zatím není vakcína, zdravotníci nevědí, jak respirační chorobu účinně léčit. Dvě korejské nemocnice proto zahájily experimentální léčbu pacientů trpících MERS. Spočívá v injekčním podávání krevní plazmy odebrané uzdravujícím se pacientům. V minulosti tento postup částečně fungoval, když propukla nemoc SARS.

Němeček: Virus MERS se u českého pacienta nepotvrdil (zdroj: ČT24)

Infekce MERS je zapříčiněna koronavirem ze stejného kmene, jako je virus, který způsobuje onemocnění SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), na které v roce 2003 zemřelo na 800 lidí. MERS má podle WHO podstatně větší úmrtnost, naopak se ale podstatně pomaleji šíří. Na rozdíl od SARS patří k symptomům MERS kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin.

Šíření nebezpečné nákazy MERS je podle WHO varováním pro svět

Šíření nebezpečné virové nákazy MERS v Jižní Koreji je pro svět varováním, neboť smrtelná infekce může udeřit kdekoli. Oznámila to dnes Světová zdravotnická organizace, která zároveň uvedla, že MERS prozatím není celosvětovou hrozbou. V Jižní Koreji se od květnového propuknutí nákazy infikovalo přes 160 lidí, dvacet jich zemřelo. „Vypuknutí nákazy je varováním, neboť ukazuje, že ve vysoce mobilním světě by měly být všechny země připraveny na nečekané propuknutí této nemoci či jiných vysoce infekčních chorob,“ uvedla v prohlášení WHO.

Jižní Korea registruje dvacátý případ úmrtí na nemoc MERS

Již 20 lidí podlehlo nemoci MERS v Jižní Koreji, informovalo jihokorejské ministerstvo zdravotnictví. Od úterý přibyl jeden mrtvý a osm nových případů nakažení tímto nebezpečným koronavirem. Celkem se v zemi infikovalo 162 lidí; 19 nemocných se od květnového propuknutí nákazy ale již zotavilo a bylo propuštěno z nemocnice, sdělilo ministerstvo.