Silné bouřky trápí Čechy i Moravu: spadlé stromy komplikují dopravu

Praha - Stromy i střechy shazovaly v neděli večerní bouřky v Česku. Hasiči vyjížděli v několika krajích k desítkám případů, včetně zatopených sklepů či silnic i k rozvodněným potokům. Hasiči mimo jiné také vytahovali dva lidi z auta uvázlého ve vodní laguně.

Kolem šesti desítek výjezdů měli večer hasiči na jihu Čech, k prvním případům začali vyrážet kolem 17:30. Nejčastěji odstraňovali stromy spadlé na silnice a čerpali vodu ze sklepů, a to většinou v okresech České Budějovice, Český Krumlov a Jindřichův Hradec. V Týně nad Vltavou dokonce museli vytáhnout auto uvázlé v deště vytvořené laguně. Uvnitř byli dva lidé a sami se nemohli dostat ven. Zraněn naštěstí zřejmě nebyl nikdo.

V Pardubickém kraji zase hasiči jeli ke vzrostlé bříze, která spadla na zaparkovaný vůz v Pardubicích, nebo k rozvodněnému potoku v Kunčině na Svitavsku. Kromě toho odčerpávali vodu ze zatopených sklepů či podjezdů. Také Plzeňský a Ústecký kraj zasáhly bouřky, které navíc přinesly krupobití a přívalové deště. Třeba v Měděnci na Chomutovsku napršelo během jediné hodiny 55 milimetrů srážek, tedy 55 litrů na metr čtvereční.

Mluvčí hasičů: Nejvíce výjezdů bylo na jihu Čech a na Moravě (zdroj: ČT24)

Jižní Moravu opět trápily popadané stromy a větve, které ztížily provoz na silnicích. Vítr poškodil střechu na fotbalovém stadionu na Vyškovsku. Hasiči vyjížděli asi k 30 událostem. Jihomoravský kraj je navíc jedním z regionů, které měly problémy kvůli bouřkám už v sobotu večer. Také v Olomouckém kraji řešili hasiči v souvislosti s bouřkami zhruba třicítku případů. Nejvíce zásahů měli na Přerovsku, ale i na Olomoucku a Prostějovsku, především popadané stromy, nebo i uvolněné střechy. Třeba v Droždíně se uvolnila střecha na zemědělském objektu a v Olomouci - Hodolanech zase plechy na rodinném domě. V Olomouci - Hejčíně museli hasiči s pracovníky technických služeb preventivně strhnout sloup veřejného osvětlení, protože hrozilo, že spadne samovolně a způsobí větší škody.

  • Před silnými bouřkami varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Aktuální informace můžete sledovat na webu ČHMÚ.
Vydáno pod