Za smrt policistky při honičce dostal řidič 16,5 roku

Josef Novák, který loni u Kostelce nad Labem při honičce srazil policistku, půjde na 16,5 roku do vězení. Žena následkům vážných zranění druhý den podlehla. Krajský soud v Praze poslal Nováka za mříže za vraždu úřední osoby. Státní zástupce požadoval trest ještě o rok vyšší. Obhajoba tvrdila, že žena neměla reflexní vestu a řidič si jí tak nemohl všimnout. Novákovi hrozilo 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Podle znalců řídil pod vlivem drog. Soud mu zároveň zakázal řízení na devět let, pozůstalým pak má zaplatit odškodné téměř devět milionů korun. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Případ se stal loni 2. května, kdy chtěla řidiče zastavit hlídka z oddělení v Brandýse nad Labem. Třiadvacetiletý Novák podle obžaloby na výzvu policistů nereagoval a začal ujíždět. Nedaleko obce Záryby pak podle obžaloby najel v rychlosti mezi 69 a 76 kilometry za hodinu do policistky oblečené do reflexní vesty. Žena na následky zranění zemřela.

Podle znalců měl Novák v těle pervitin, ale věděl, co při honičce s policisty dělá. Žena se pohybovala kolem policejního auta, které mělo zapnuté majáky a mělo řidiči zatarasit cestu. Novák tvrdil, že se chtěl srážce vyhnout, strhl proto volant doprava a při tom srazil policistku. Ženu prý viděl až ve chvíli nárazu. Hájil se tím, že policistka nebyla vidět a neměla na sobě reflexní vestu. Podle jeho advokátky nespáchal vraždu, protože ženu nezabil úmyslně. Po soudu proto chtěla, aby případ překvalifikoval na usmrcení z nedbalosti. Státní zástupce Tomáš Milec naopak požadoval, aby Novák za vraždu skončil ve vězení zhruba na 17,5 roku.

Soudce: Novák se nepoučil z dřívějších tří podmíněných trestů

Podle soudu se ale plně prokázalo tvrzení obžaloby. Novák nerespektoval výzvy policie, chtěl za každou cenu ujet a vyhnout se kontrole. V té době totiž byl v podmínce, jeho auto navíc nesplňovalo předpisy a nemělo po silnicích jezdit. „Nutno připomenout, že policisté se chovali zdrženlivě, protože nepoužili služební zbraň, ačkoliv jim to situace s prchajícím vozidlem umožňovala,“ podotkl předseda trestního senátu Ivo Zelinka.

Soud dále uvedl, že Novák do poslední chvíle doufal, že policistka uskočí. „Musel si být vědom toho, že s ohledem na rychlost a hmotnost vozidla může poškozenou srazit a způsobit jí devastující zranění vedoucí ke smrti,“ uvedl Zelinka. Trest pro řidiče považuje za přiměřený, protože se pohybuje těsně nad dolní hranící trestní sazby. Novák se podle soudce nepoučil z dřívějších tří podmíněných trestů, v kartě řidiče má navíc za posledních šest let 15 záznamů. Soudním procesem se také zabývá pražská policie, která vyšetřuje pokus o uplacení jednoho ze svědků, aby vypovídal ve prospěch Nováka. 

Vydáno pod