Volby v Česku? V budoucnu možná elektronicky a povinně

Praha - Na české politické scéně je stále častěji skloňována možnost reformy volebního systému. Politici uvažují třeba o elektronickém hlasování, prezident Zeman zase o povinnosti se voleb účastnit. Měnit by se však v příštích letech nemusel pouze mechanismus voleb, ale také celý volební systém. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) například prosazuje většinový volební systém.

Události: Diskuse o změně voleb (zdroj: ČT24)

Ve volbách by se v budoucnu už nemuselo hlasovat pouze klasickým vhozením volebního lístku do urny, ale také elektronicky prostřednictvím internetu. K tomu by byl zapotřebí jen osobní doklad s čipem, díky kterému by se volič identifikoval skrze čtečku. Elektronické hlasování využívá třeba Estonsko, testují ho ale třeba i v Norsku nebo Švýcarsku.

V současné době se touto myšlenkou zabývá i česká politická scéna. „Abychom to mohli udělat, tak je potřeba, aby tady byla jednotná elektronická identita. To znamená, aby se každý občan mohl jednoznačně identifikovat,“ říká premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). K tomu by měl sloužit elektronický podpis nahraný v občanském průkaze.

Občanské průkazy s čipem mohou české úřady vydávat už nyní, mezi lidmi je o ně ale minimální zájem. Žádá o ně zhruba jen jeden klient ze sta. Že by volební místnosti mohl nahradit počítač, se příliš nelíbí komunistům ani občanským demokratům. Ostatní strany v tom naopak vidí šanci, jak zlepšit stále nižší volební účast.

Ze stejného důvodu již v minulosti několikrát vystoupil prezident Miloš Zeman s myšlenkou povinné volební účasti. Ta se dnes uplatňuje třeba v Belgii, Lucembursku nebo Austrálii. U nás byla povinnost chodit k volbám vyžadovaná v období první republiky. V některých zemích je dokonce volební povinnost přímo provázána například s čerpáním sociálních dávek.

Další návrhy na změny ve volbách
Zdroj: ČT24

Vyloučen není ani posun k většinovému systému

Čeští politici nechtějí měnit jen mechanismus voleb, ale i jejich systém. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) dlouhodobě mluví o nutnosti zavedení většinového volebního systému. „Myslím, že potřebujeme většinový systém. Že by měla vládnout jedna strana demokraticky zvolená v parlamentních volbách,“ míní Babiš.

Jako nespravedlivý hodnotí současný volební systém druhý vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Volební obvody totiž představují vyšší územně správní celky, které jsou každý jinak velký. Menší strany tak musí v některých krajích na jeden mandát získat někdy i 15 procent hlasů.

Zcela proti není ani opozice. „Dovedu si dobře představit posílení většinových prvků v rámci poměrného systému,“ říká předseda ODS Petr Fiala. „Je možné upravit volby, a to zejména v případě poměrného zastoupení, aby se zrušila ta deformace, která vede spíše k většinovým volbám,“ míní předseda KSČM Vojtěch Filip. „Nejsme pro žádnou revoluci. To, co bychom rádi podpořili, je možnost elektronické volby,“ dodává místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Andrej Babiš by také chtěl, aby se volilo jen jeden den, nejlépe ve čtvrtek. Po senátních volbách se zase ozvaly hlasy, že by měly být pouze jednokolové. Prezident Zeman chce také prosadit takzvané panašování i ve volbách do sněmovny. Tedy možnost vybírat kandidáty napříč stranami. Zatím je to možné pouze ve volbách komunálních. Diskuze se vedou také o snížení nebo úplném zrušení uzavírací klauzule.