Zeman návrh na Chládkovo odvolání nepřijal. Chce se s ním sejít

Praha - Prezident Miloš Zeman zatím návrh na odvolání ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) nepřijal. Podle premiéra Bohuslava Sobotky se chce prezident s končícím ministrem ještě osobně sejít. Sobotka nicméně doufá, že prezident bude postupovat v souladu s ústavou. Na post ministra školství má premiér více kandidátů, se kterými se prý chce v následujících dnech sejít.

Návrh na Chládkovo odvolání poslal Sobotka na Pražský hrad v pátek. „Já myslím, že pan prezident bude postupovat v souladu s ústavou. V situaci, kdy předseda vlády navrhne odvolání ministra, tak ústava předpokládá, že prezident republiky takovémuto návrhu vyhoví,“ uvedl Sobotka těsně po lánské schůzce s prezidentem Zemanem.

  • Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda vlády: „Já jsem dnes využil té možnosti, kdy jsme se s panem prezidentem viděli, abych mu ten návrh ještě ústně odůvodnil. Takže návrh má pan prezident k dispozici, teď je to na něm, aby o té věci rozhodl.“

Chládek čelí nařčení ze šikany vůči svým podřízeným na ministerstvu. Sobotka v souvislosti s rozhodnutím Chládka z funkce odvolat uvedl, že z jeho pohledu přestal ministr splňovat přísné nároky, které spojuje s výkonem vysoké ústavní funkce člena vlády. Chládek obvinění odmítá a považuje je za útok ze strany ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Marksová: Zaměstnanci by měli sdělit detaily údajné šikany

Vedením ministerstva školství by prozatímně měla být pověřena ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Podle ní je nutné, aby údajné oběti z řad zaměstnanců a zaměstnankyň úřadu objasnily detaily. „Je to jediná cesta, protože jinak se pořád pohybujeme v takovém nejistém vakuu, co je z toho pravda a co není,“ řekla Marksová v dnešních Otázkách Václava Moravce - více čtěte zde.

O novém ministrovi chce mít předseda vlády jasno do konce příštího týdne. Jednat prý bude i se šéfem školských odborů. V ČSSD se jako o možných kandidátech mluví například o poslancích Vlastě Bohdalové a Jiřím Zemánkovi, náměstkovi na ministerstvu školství Petru Hulinském nebo senátorce Evě Sykové.

Objevuje se také jméno bývalé místopředsedkyně Senátu i sociální demokracie Aleny Gajdůškové, která se ve své funkci věnovala otázkám vědy. Někteří uvažují o náměstkyni ministra zdravotnictví Lence Tesce Arnoštové, prorektorovi Univerzity Karlovy Stanislavu Štechovi i dalších kandidátech, včetně těch z regionů.