Libo-li maturitu bez studia? Mají ji první lidé, ministrovi navzdory

Mladá Boleslav – Čtyři roky studovat na střední škole a v závěrečném ročníku nepropadnout – podmínky k připuštění k maturitě byly dosud pro každého stejné. Již tomu tak není. Ze soukromé střední školy v Mladé Boleslavi vyšli první maturanti, kteří namísto studia uhradili 54 tisíc korun a po několikaměsíčním rychlostudiu přišli rovnou k závěrečné zkoušce. Ministr školství je nespokojen, zákon ale středním školám takové „rychlomaturity“ nezakazuje.

Události: Maturitu bez studia mají první dva lidé (zdroj: ČT24)

O maturitu bez mnohaletého denního studia mají zájem především starší lidé, kterým zkouška chybí. „Jsou to lidé starší a pracující. Jsou ale mezi nimi i ženy na mateřské nebo lidé, kteří pracují v zahraničí, takže nemohou docházet denně do školy,“ přiblížila majitelka mladoboleslavské SŠ ekonomicko-podnikatelské Spektrum Alena Varhanová.

Maturita za 54 tisíc korun neprobíhá zcela bez přípravy – předchází jí série 66 zkoušek, ve kterých musí uchazeči prokázat, že mají potřebné znalosti. Pětatřicetiletý Petr Doležal, který patří k prvním maturantům z mladoboleslavské střední školy, to stihl za osm měsíců. „Asi tak jednou za čtrnáct dnů jsem přijel do školy. Pokaždé jsem složil čtyři, pět písemných zkoušek a dvě, tři ústní zkoušky,“ popsal. Samotná maturita probíhala standardně – student si vylosoval otázku a po přípravě hovořil o vybraném tématu. „U zkoušek, které jsme v této škole navštívili, probíhalo vše tak, jak proběhnout mělo,“ zdůraznil náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. V případě úspěchu u zkoušky je výsledkem maturitní vysvědčení, který má jedinou zvláštnost – chybí kolonka s označením třídy. Kdo neuspěje, peníze zpět nedostává.

Nevraživě však hledí do Mladé Boleslavi ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), kterému se myšlenka maturity bez plnohodnotného středoškolského studia nezamlouvá. „Mně osobně se to nelíbí. Bohužel ta zákonná norma to umožňuje,“ poznamenal ovšem.

V Mladé Boleslavi zatím odmaturovali dva z 25 uchazečů o „rychlomaturitu“. Ministr Chládek chce, aby se na školu důsledně zaměřila školní inspekce, měnit zákon ale kvůli ní nehodlá. Chládkův úřad ostatně neočekává, že by se nabídka maturit bez středoškolského studia významně rozšířila.