Sbírka Českého rozhlasu na pomoc Nepálu vynesla přes čtyři miliony

Praha - Český rozhlas uspořádal v pátek sbírku na pomoc obyvatelům dvou nepálských vesnic Dahú a Simthalí, které poničilo zemětřesení. Charitativní akce probíhala telefonicky - nabídky dárců přijímaly známé osobnosti z řad herců, moderátorů nebo sportovců. Akce skončila úderem 18. hodiny a podařilo se vybrat skoro 4,2 milionu korun.

Podle jedné ze zúčastněných osobností, dabérky Kamily Špráchalové, lidé nejčastěji nadiktovali pouze jméno a částku. Někteří se však podělili o své důvody. Někdo mluvil o tom, že sám v Nepálu byl a ví, že lidé se tam radují opravdu z maličkostí. Na tři sta korun se složila také jedna třída základní školy. Finanční příspěvky ale posílaly i firmy. Nejčastěji však volali jedinci, kteří i často přiznávali, že jejich prostředky jsou malé, ale cítí potřebu pomoct. „Volali staří lidé, děti a dávali malé částky, které jsou pro ně samozřejmě částkami velkými. Ale měla jsem i pána, který poslal obrovské peníze za celou firmu,“ dodala Kamila Špráchalová.    

Zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek byl celý den přímo na místě tragédie a sledoval přibývání částky spolu s Nepálci. Jedna koruna jsou podle něj zhruba čtyři nepálské rupie, což znamená, že ve chvíli dosažení dvoumilionové částky mají nepálské vesnice na účtu přibližně osm milionů nepálských rupií. Zpravodaj spočítal, že za tuto částku pořídí až 80 nových domků. V těchto dvou vesnicích, kterým je sbírka ČRo věnována, zemětřesení zničilo až 250 domů.  

Zemětřesení, které zasáhlo Nepál 25. dubna a poté opět o tři týdny později, bylo nejsilnější za jednaosmdesát let. Seismografy zaznamenaly hodnoty dosahující až 7,9 Richterovy škály. Zemětřesení rozpohybovalo i lavinu na Mount Everestu. Zničilo na 756 tisíc domů a počet mrtvých přesahuje 8,5 tisíce. Český rozhlas uspořádal sbírku na pomoc dvěma postiženým vesnicím Dahú a Simthalí, kde budou za darované peníze stavěny nové domky.

Nabídky dárců přijímají herci, hudebníci i sportovci

Mezi čekajícími u telefonů byli také horolezci, kteří krajinu Nepálu znají velmi dobře, a to Radek Jaroš nebo Marek Holeček. Nechyběl ani velitel traumatýmu v Nepálu Oldřich Klégr. Z řad umělců pak telefony zvedali třeba herečka Simona Stašová, Otakar Brousek ml. či Aňa Geislerová. Za sportovce telefonovali třeba moderní pětibojař David Svoboda, lyžařka Šárka Strachová nebo olympijská vítězka Eva Samková. K lince usedl i generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Pomoct Nepálu můžete také odesláním dárcovské DMS ve tvaru DMS PRONEPAL na telefonní číslo 87 777 nebo bankovním převodem na účet číslo 2009999200/0300.