Tragický omyl Sovětů změnil osvobození Hrotovic v těžkou ránu

Hrotovice (Třebíčsko) - Válka skončila oficiálně osmého května, ale pro mnoho míst na našem území měla tragickou dohru. I po bezpodmínečné kapitulaci Německa tu stále umírali vojáci a civilisté. V Hrotovicích u Třebíče zavládl kolem poledne jásot z příjezdu Rudé armády. První radost z osvobození se ale za několik desítek minut mění v tragédii, při které zahynula desetina místních obyvatel a několik desítek sovětských vojáků. Neblahý osud vesnice na Vysočině je další kapitolou dokumentárního cyklu ČT Jaro 45.

Jaro 45 - Omyly osvoboditelů (zdroj: ČT24)

Oslavy konce války v Hrotovicích na Třebíčsku před 65 lety osudně poznamenal tragický omyl. Tři bomby shozené 8. května 1945 z ruského letadla na zdejší náměstí usmrtily 114 místních lidí vítajících Rudou armádu a s nimi 36 sovětských vojáků. V té době se totiž ještě na Českomoravské vrchovině odehrávaly těžké boje a sovětští velitelé netušili, že město již opustily německé jednotky.

„Viděli jsme venku tanky a plno lidí, tak jsme se ze zvědavosti chtěli jít podívat, co se děje. Vyšli jsme z krytu a najednou jsem uslyšel výbuch. Kamarád dostal do tváře střepinu a já jsem se utíkal schovat,“ vzpomněl si Vladimír Votava. Doprostřed davu tenkrát pár minut po poledni shodili ruské letouny tři pumy. Šlo o tříštivé bomby, které vybuchly asi metr nad zemí.

Odvážení obětí v Hrotovicích
Zdroj: ČT24/ČT24/MÚ Hrotovice

Průzkumník, který měl dávat světlicemi signály ruským letadlům a označovat, kam jejich vojska postoupila, padl v boji. Zpráva o osvobození města se tak k pilotům nedostala včas. Ukořistěnými německými leteckými pumami, které vybuchovaly půl metru nad zemí, bombardovala sovětská armáda v celém regionu prchající německé vojáky.

Shluk lidí kolem bojové techniky na náměstí v Hrotovicích považovali sovětští piloti za nepřítele, a tudíž na něj zaútočili. Následky byly strašné, nicméně všichni včetně místních považovali tragický omyl sovětských vojáků za pochopitelný. Až za normalizace v 70. letech byla vytvořena oficiální a nepravdivá verze, že za útokem v Hrotovicích stálo německé dělostřelectvo.     

Pohřeb obětí výbuchu letecké pumy v Hrotovicích
Zdroj: ČT24/ČT24/MÚ Hrotovice

Jindřich Marek, historik: „Poté, co jeden z druhů v 70. letech rozpoznal na známé fotografii generála Sacharova, začala se znova probouzet kauza Hrotovice. Normalizační orgány husákovského Československa se začaly této problematice věnovat a přišli s teorií, že všechny oběti z hrotovického náměstí jsou obětí německé dělostřelecké palby ze vzdálenosti asi 6 kilometrů od Myslibořic. Tady už dochází ke zjevnému falšování historie“

„Na začátku se všichni shodovali na tom, že v přestřelce před Hrotovicemi padl ruský raketář, který měl dát ruským letcům znamení. Ti nedostali signál, tak shodili pumy,“ okomentoval ještě Votava možný scénář, který se mohl odehrát 8. května před sedmdesáti lety. „Bylo to běžné, byla válka. Komunikace nebyla dokonalá jako v dnešní době,“ dodal. Vzpomněl si také, že druhá domněnka, která kolovala mezi místními, se týkala Němce. Ten měl bydlet na tamním zámku a při oslavách hodit do davu granát. „To se ale brzo vyloučilo, protože by to nemělo takové následky,“ uzavřel povídání Votava.

Pamětní deska
Zdroj: ČT24/ČTK
Vydáno pod