Ženu a dceru Kramného zabila elektřina, potvrdili znalci

Ženu a dceru Petra Kramného, který byl v úterý obžalován z jejich vraždy, zabil v Egyptě elektrický proud. Podle státního zástupce Víta Legerského to potvrdili znalci oboru soudního lékařství a elektrotechniky. Případ bude řešit Krajský soud v Ostravě. Kramnému hrozí za dvojnásobnou vraždu výjimečný trest až doživotí.

Výsledky práce české policie jsou v rozporu s tím, jak vyšetřování ukončila egyptská strana. „Egyptský patolog ve své pitevní zprávě stroze konstatoval, že příčina smrti obou zemřelých byla celková dehydratace organismu. Dodal, že zcela nemůže vyloučit ani otravu toxickou látkou,“ uvedl český státní zástupce.

Výsledky vyšetřování české policie však tyto závěry vyvrátily. „Zajištěné důkazy potvrzují, že obě ženy zemřely v důsledku zásahu elektrickým proudem,“ řekl Legerský s tím, že právě znalecké posudky patologa, znalce v oboru elektrotechniky, psychologa a dalších považuje za klíčové. Blíže však důkazy komentovat nechtěl.

  • Vít Legerský, státní zástupce: „Díky podrobnému vyšetřování české policie máme komplex důkazů, který dovoluje obžalovaného postavit před soud. Zda bude uznán vinným, nevím. Od toho je tady hlavní líčení a dokazování.“

Spis o pěti tisících stranách už studuje soudkyně

Podle mluvčího Krajského soudu v Ostravě už byl případ přidělen konkrétní soudkyni. Ta se nyní musí seznámit se spisem, který čítá 17 svazků a přibližně pět tisíc stran. Do tří měsíců od podání obžaloby musí soudkyně provést úkon směřující k ukončení případu. Tím může být nařízení hlavního líčení či předběžné projednání obžaloby. Do 30 dnů navíc musí rozhodnout o případném prodloužení pobytu Kramného ve vazbě. Pokud soud důvody pro prodloužení vazby přijme, obžalovaný muž by v ní mohl zůstat až do roku 2019.

Legerský také připustil, že vyšetřování částečně zkomplikoval fakt, že ženy zemřely v zahraničí a česká policie neměla přístup například k místu činu. „U násilné trestné činnosti je místo činu zdrojem prvotních informací. Nedostupnost místa činu v tomto případě celé přípravné řízení ztížila. Přesto se policie vyšetřování zhostila pečlivě a tento nedostatek se podařilo překlenout,“ míní.

Kramného žena s dcerou zemřely koncem předloňského července v hotelu v Hurghadě, kde rodina trávila dovolenou. Média původně spekulovala o tom, že ženy byly otráveny, později se ale objevily informace, že je zabil elektrický proud. Kramný vinu od počátku popírá. Moravskoslezští policisté dosud příčinu úmrtí nekomentovali. Stejně tak zatím nebyly zveřejněny výsledky pitvy ani výsledky testu na detektoru lži, který Kramný podstoupil.