Služební zákon v praxi: Státního tajemníka už mají čtyři ministerstva

Praha – Čtyři ministerstva a Úřad vlády již jmenovaly státního tajemníka. Na dalších budou státní tajemníci jmenováni v nejbližších dnech, na třech ministerstvech ještě trvají výběrová řízení a na dvou se opakují. „Všechna ministerstva by podle něj měla mít státního tajemníka do konce května,“ řekl náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký.

Státní tajemníky již mají ministerstva vnitra, obrany, kultury a životního prostředí. Trojice ministerstev, kde ještě běží výběrové řízení na státního tajemníka, by ho podle Postráneckého měla mít do konce tohoto měsíce.

Na ministerstvech zemědělství a spravedlnosti, kde se výběrová řízení opakují, má celý proces trvat asi o měsíc déle. Státní tajemníky zavedl nový služební zákon. Relativně menší zájem o pozice státních tajemníků podle Postráneckého vyplývá z náročnosti funkce i menšího okruhu lidí, kteří se o ni mohou ucházet.

Šéf státní správy Josef Postránecký trvá na tom, aby se úředníkům pracujícím podle služebního zákona zvýšily platy o deset procent. Podporu sice má u ministryně práce, šéf státní kasy to ale odmítá. „Nemyslím si, že jim služební zákon dává víc práce. Nesouhlasím, že bychom jim za to, že budou mít ještě větší jistotu zaměstnání, měli přidávat,“ uvedl Andrej Babiš (ANO).

Podle služebního zákona budou státní tajemníci řídit mimo jiné organizační věci služby a odměňování úředníků na jednotlivých ministerstvech a na Úřadu vlády.

Postránecký dnes také uvedl, že jeho sekce na ministerstvu vnitra má už téměř 50 zaměstnanců, a je tak připravena plnit úkoly související se zaváděním služebního zákona do praxe. V rámci jeho implementace se už pod služební zákon začlenilo asi 150 vysokých státních úředníků. „Vedoucí úředníci budou muset v řádu dvou let projít výběrovým řízením a své pozice obhájit,“ dodal Postránecký.

Brífink k zavedení zákona o státní službě (zdroj: ČT24)

Všech asi 65 000 úředníků čeká začlenění pod zákon od července. Jejich přesný počet stanoví systemizace, kterou musí schválit vláda. Vedle přesného počtu státních úředníků se do poloviny roku také musí určit, za jakých podmínek budou moci úředníci dostat výjimku z požadovaného vzdělání. Podle Postráneckého by na takovou výjimku měla stačit čtyřletá praxe ve funkci, v některých případech i kratší. V současné době také probíhá příprava informačního systému, který bude sloužit mimo jiné k evidenci úřednických zkoušek.

Služební zákon má podle vlády zabezpečit čerpání z fondů Evropské unie a zajistit odpolitizování, stabilizaci a profesionalizaci státní správy.