Střelbě v Uherském Brodě nešlo zabránit. Dva důstojníci ale chybovali

Uherský Brod - Střelec z Uherského Brodu neměl komplice a jeho motivem byla nejspíš situace v osobním životě i problémy se sousedy a úřady. Před dvěma měsíci v restauraci Družba zabil osm lidí a nakonec spáchal sebevraždu. Zásah policie proti němu byl ale v pořádku. Kontrola Policejního prezidia ukázala, že chybu při zákroku udělali operační důstojníci. Zásah mimo vlastní pravomoc pozdrželi. Celkově ale podle závěrů policisté postupovali správně.

Státní zástupce Roman Kafka potvrdil, že střelci v uherskobrodské restauraci nikdo nepomáhal. „Dosud jsme ohledně tragédie vyslechli tři sta lidí. Byly provedeny odborné posudky a nyní vypracovávání znalkyně z forenzní psychologie i profil útočníka,“ řekl Kafka. Podle něj byl velmi nápomocný i výslech manželky útočníka. „Pomohl nám pochopit psychický stav muže a rodinnou situaci,“ vysvětlil státní zástupce.

Za útokem podle něj stojí nejen osobní život střelce, ale i jeho vztah se sousedy a k úřadům. Také únorový útok přirovnal k dvěma starším tragédiím – střelba v leteckém areálu v Kunovicích a ve zlínské tiskárně. Dohromady zemřelo při všech třech událostech 14 lidí. „Stříleli přibližně stejně staří muži s legálně drženými zbraněmi, kteří byli v těžké životní situaci a rozhodli se ji vyřešit podobným způsobem,“ dodal Kafka. Upozornil ale, že jednání třiašedesátiletého muže nešlo předvídat a bylo zcela individuální.

S tím souhlasil i Krajský ředitel policie ve Zlínském kraji Jaromír Tkadleček. „Případům nejde zabránit, jde je jen systémově předvídat,“ řekl. Přesto se policie rozhodla přijmout určitá nová opatření. „Chceme posílit komunikaci se starosty a představiteli místních samospráv. Nejde ale pro ni přijmout obecné pravidlo, protože každá situace je jiná,“ okomentoval opatření Tkadleček. Do konce dubna se také všech 1300 policistů v kraji musí podrobit školení ohledně teoretického postupu například při vyjednávání. Už na podzim Tkadleček nařídil čtyři rozsáhlá cvičení pro každý okres Zlínského kraje.

Ohledně postupu policie v Uherském Brodě nyní vyšetřuje policie dva důstojníky integrovaného informačního střediska. „Šetříme, zda došlo, nebo nedošlo ke spáchání kázeňského přestupku. Jedná se o komunikaci a organizaci. Je ale důležité říci, že jejich možné pochybení nemohlo mít vliv na ohrožení života v Družbě,“ dodal Tkadleček. Komunikace mezi nimi totiž probíhala až po střelbě. Pokud bude uznána jejich vina, hrozí jim sankce. Tou může být písemné napomenutí, snížení platu, odnětí medailí nebo odnětí hodnosti. Vyšetřování by mělo skončit v červnu.

Vyšetřování střelby v Uherském Brodě

Trestní řízení
- prověřování spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy
- výslechy 300 lidí
- znalecké posudky (genetika, balistika, toxikologie, soudní lékařství)

Šetření Policejního prezidia
- analýzy telefonních hovorů, fotografií a výpovědí policistů
- postup hlídky na místě byl správný
- postup operačního důstojníka nebyl správný

Vnitřní kontrola Policie ČR
- kázeňská řízení se dvěma důstojníky

Generální inspekce bezpečnostních sborů
- činnost policistů na místě, koordinace
- zákonnost postupů policistů
- komunikace s veřejností
- zabezpečení prostoru, kde se střílelo
- zbrojní průkaz střelce

Zdroj: Policie ČR a Policejní prezidium

Tisková konference k vyšetřování střelby v Uherském Brodě (zdroj: ČT24)

Postup policistů byl správný, chyboval operační důstojník

Policejní zákrok se totiž stal po střelbě terčem kritiky. Bylo jí vyčítáno, že se první policejní hlídka nepokusila útočníka zneškodnit. Místo toho se policisté pod střelbou stáhli, zavolali posily a čekali na zásahovou jednotku. Ta na místo musela dojet až z Brna, cesta jim trvala zhruba hodinu. „Pokud vstupuji do objektu, kde je v tu danou chvíli jedna přístupová cesta a můj život už je ohrožený palbou, tak je naprosto nelogické, abych pokračoval dál. Neudělal bych totiž ani další dva kroky, aniž bych nebyl zasažen. Bylo naprosto logické, že policisté se stáhli a zavolali posily, protože stačilo udělat pár kroků a už neměl kdo ty posily zavolat,“ reagoval už dříve na kritiku vedoucí zásahové jednotky Zdeněk Frank. Postup policie pak prověřila Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Vedoucí odboru vnitřní kontroly Michaela Hybernová uvedla, že zákrok prvních dvou strážníků byl v souladu s právními předpisy. „Postup operačního důstojníka ale hodnotíme jako nesprávný. Rozhodoval, aniž by k tomu měl oprávnění,“ vysvětlila Hybernová. Jeho pochybení ale podle kontroly nezmařilo navazující akci v restauraci, takže policie hodnotí celkový postup svých lidí jako správný. „Je potřeba policistům poděkovat. Není jednoduché jít proti střelci,“ vyjádřil se k situaci ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). S tím souhlasí i starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL). „Podle prvních informací je prokazatelné, že policisté udělali, co mohli,“ řekl.

Tragédie v uherskobrodské restauraci Družba

První výstřely se v uherskobrodské restauraci ozvaly šest minut po půl jedné. První dvoučlenná hlídka přijela na místo jedenáct minut poté. Nejdříve se snažili proti třiašedesátiletému střelci zasáhnout, pak se ale stáhli. Ve 12 hodin a 53 minut přijely k restauraci další posily a dorazil i vedoucí tamního policejního oddělení. Ten informoval operačního důstojníka o plánu provést zákrok. Jenže on jeho rozhodnutí zpochybnil a zásah pozdržel s odůvodněním, aby se prý nestalo něco horšího.

Akce tedy začala v jednu hodinu odpoledne. V tu dobu se ozval střelec redakci televizi Prima s tím, že má u sebe pět živých rukojmí. Hovor mezi redaktory a útočníkem trval zhruba čtyři minuty a televize pak kontaktovala policii. Ta proto akci zastavila a začala s ním vyjednávat. O hodinu později ale vyjednavač řekl, že komunikace s útočníkem nemá smysl a nikam nevede. Do Družby proto vtrhla zásahová jednotka, která tam našla osm obětí i mrtvého střelce.

Z restaurace po akci vyvedla nezraněného muže, který se během útoku ukrýval v prostorách toalet. Uniknout střelci se podařilo i sedmatřicetileté ženě. Ta se z restaurace dostala před zásahem, ale útočník ji stačil střelit do hrudníku. Dalším lidem se povedlo uprchnout už během útoku. Zadním východem uniklo osm lidí včetně provozovatele podniku a další tři lidé zřejmě utekli předním východem.

V uherskobrodské restauraci Družba padlo při únorové tragické střelbě nejméně 44 výstřelů. Pachatel mohl disponovat maximálně 63 náboji. Třiašedesátiletý muž tehdy usmrtil sedm mužů a jednu ženu ve věku 27 až 66 let. Ke střelbě použil dvě legálně držené krátké střelné zbraně, pistoli CZ 75B a revolver Alfa Proj vz. 820. Pachatel nebyl v minulosti soudně trestaný.

Zdroj: Policie ČR

Speciál brněnského studia k tiskové konferenci (zdroj: ČT24)

Kritika rozmístění zásahových jednotek i starosty

Nejen zásah prvních dvou strážníků se stal terčem kritiky. Tím se stalo i rozmístění zásahových jednotek. Nejbližší zásahová jednotka, která mohla 24. února do Uherského Brodu dojet, byla totiž až v Brně. Ta dostala hlášení ve 12 hodin a 56 minut a na místo vyrazilo patnáct členů čtyřmi auty. Letět vrtulníkem nemělo podle vedoucího zásahové jednotky smysl, protože se do něj vejde pouze šest lidí a zbytek jednotky by stejně musel čekat na ostatní. Právě rozmístění zásahových jednotek otevřelo další diskusi spojenou s neštěstím v Uherském Brodě.

V Česku je jich celkem osm na čtrnáct krajů. Jen brněnská jednotka má na starosti hned tři kraje – kromě Jihomoravského i Zlínský a Kraj Vysočina. Kromě zásahových jednotek je v Česku ještě Útvar rychlého nasazení, známý pod zkratkou URNA, a Skupina operativního nasazení, která je zásahovou jednotkou celní správy. Obě jednotky mají celostátní působnost. V Olomouci pak pracuje i takzvaný Zatýkací tým.

Další spor pak byl také mezi starostou Patrikem Kunčarem a ministrem vnitra Milanem Chovancem. Ten totiž starostův postup při zásahu zkritizoval. „Jedním z rizik včerejšího (úterního) policejního zásahu byla upovídanost pana starosty. Profesionální terorista by nad takovým on-line zdrojem zaplesal,“ uvedl na svém Twitteru ministr. Kunčar totiž v živém vysílání České televize řekl, že má kusé informace od své asistentky, jejíž muž se skryl v Družbě na toaletách. V době, kdy to starosta prohlásil, byl ale útočník naživu, a kdyby viděl přenos ČT24, tak by ukrytý muž mohl být v ohrožení. Kunčar se ale bránil tím, že neřekl nic nového, co by už média nevěděla.