Soud zmírnil o rok trest řidiči, který na Smíchově zavinil smrt dívky

Praha - Čtyřiadvacetiletému Markovi Půčkovi zmírnil odvolací soud trest vězení za nehodu na pražském Smíchově, při níž zahynula dívka. Místo sedmi let, které mu určil Obvodní soud pro Prahu 2, by měl Půček strávit ve vězení šest let.

Marek Půček má jít do vězení na šest let, zákaz řízení pak platí na deset (zdroj: ČT24)

Městský soud v Praze dnes původní trest pro Marka Půčka zmírnil o rok. Soud musel z polehčujících okolností uvážit to, že Půček ještě nebyl soudně trestaný, respektive byl trestaný, ale tato věc byla amnestována. Soud tak na něj musel pohlížet jako na netrestaného. Nemohl tak dát trest na horní hranici trestní sazby. Současně mu ale o dva roky zpřísnil zákaz řízení, a to na deset let. Půčka označil soud za nesvědomitého řidiče, který nerespektuje pravidla, má za sebou spoustu přestupků a za volantem nemá co dělat, protože ohrožuje ostatní.

  • K trestu zákazu řízení: "Kdybychom mohli dát doživotí, tak to uděláme, protože za volant nepatří," uvedl předseda odvolacího senátu Tomáš Stuchlík. 

Proti původnímu rozsudku se sem odvolala jak obhajoba, tak i státní zástupkyně. Ta přitom chtěla pro Půčka ještě tvrdší trest vězení. Verdikt městského soudu je nyní pravomocný, lze proti němu pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu. 

Obvodní soud pro Prahu 2 v březnu shledal Marka Půčka vinným z toho, že loni v srpnu autem srazil a usmrtil jednadvacetiletou dívku na autobusové zastávce na náměstí Kinských a od nehody utekl. Podle rozsudku si za volant sedl pod vlivem alkoholu.

Obžaloba vinila mladíka z nedbalostního usmrcení, neposkytnutí pomoci a ohrožení pod vlivem návykové látky. Žalobkyně Jana Schröderová při jednání u obvodního soudu uvedla, že se prokázalo, že Půček večer a v noci před nehodou slavil narozeniny a vydatně pil alkohol. Už v minulosti měl navíc problémy se zákonem a byl v podmínce za rozbíjení aut a výloh. Má na kontě i 11 záznamů o přestupcích, například kvůli překročení rychlosti, ohrožení řidiče při přejíždění z pruhů nebo telefonování při jízdě. Jednou také přišel o řidičský průkaz. Pro Půčka tak podle žalobkyně není jediná polehčující okolnost a navrhovala mu trest osm let. Půčkova obhájkyně pro žalovaného žádala mírnější trest i podmínku.