Soud zrušil 18 let vězení pro lékaře Bartáka za plánování vražd

Praha - Trest 18 let vězení za plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí pro lékaře Jaroslava Bartáka neplatí. Rozsudek v neveřejném jednání zrušil pražský vrchní soud, který případ vrátil Krajskému soudu v Liberci k novému projednání. Barták si nyní odpykává 12 let vězení za sexuální obtěžování asistentek, tento trest platí.

Podle obžaloby plánoval Barták vraždy na podzim 2013 ve Vazební věznici v Liberci. Násilnou smrtí měli zemřít bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz Eugen Freimann. Vraždy měl zařídit recidivista, který si v Liberci odpykává desetiletý trest za ozbrojenou loupež. Vězeň ale místo toho vše nahlásil.

Vydíráním chtěl Barták údajně získat přes 80 milionů korun, které hodlal využít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a vycestování do ciziny, konkrétně přes Polsko do Běloruska. Důkazy proti Bartákovi stojí částečně na nahrávkách, které recidivista pořídil díky kameře v hodinkách. Barták na nich mluví o útěku, únosech, vydírání i připravovaných vraždách a sepisuje informace k chystaným obětem.

Odsouzený lékař ale nahrávky považuje za nelegální, zmanipulované a upravované v počítači. Odmítá, že by plánoval vraždy nebo vydírání. Tvrdí, že kauza je komplotem jiných vězňů s cílem vymámit z něj peníze a zbavit se ho. S ostatními vězni v oddíle totiž nevycházel, měl s nimi konflikty a musel být přemístěn do jiné věznice.

Barták je nyní ve vězení v Jablonci - Rýnovicích, kde si odpykává dvanáctiletý trest za obtěžování asistentek. Ženy hladil a osahával proti jejich vůli, nutil k sexu a znásilnil, když odmítaly jeho naléhání. Někdy si pomohl tím, že dívky omámil chemikálií v pití. Asistentkám také vyhrožoval společenskou i fyzickou likvidací, upozorňoval je při tom na své známosti s prominenty. Tento rozsudek je pravomocný. Ústavní stížnost Bartáka soud nedávno odmítl.