Na rozhlednu po modré. Nové trasy povedou k výhledům do kraje

Klub českých turistů plánuje letos opravit zhruba 15 tisíc kilometrů, tedy asi třetinu turistických tras, a vzniknou také stezky nové. Loni bylo vytyčeno 420 kilometrů, mimo jiné na rozhledny, a k místům s výhledem do kraje chce klub směřovat své barevné značení i letos. Zacílí také na vojenský újezd v Brdech.

Oficiálně letošní turistická sezona začala minulý týden. Ta značkařská se však o něco opozdila – zimní počasí údržbám turistických tras totiž příliš nepřálo. Každoroční obměna jedné třetiny všech tras přitom musí být hotová do konce června. Do oprav značení se zapojí kolem tisíce a půl značkařů.

„Značkaři pracují po dvojicích. My máme velmi zkušené značkaře, některým je i přes 70 let. Značkaři musí projít školením, ti vedoucí poté skládají i zkoušku. Jsou to spíše dobrovolníci, proplácíme cestu a dostanou peníze na svačinu,“ doplňuje předseda značkařského obvodu na Jihlavsku Stanislav Balík s tím, že pokud práci dělají poctivě, pětikilometrový úsek trvá značkařům opravit i více než osm hodin. Na Jihlavsku letos plánují opravit 138 kilometrů.

Celkově má Klub českých turistů v plánu však opravit několikrát více pěších tras – konkrétně 14 887,2 kilometrů. Každým rokem také některé trasy zaniknou, loni to bylo 240 kilometrů tras, které jsou málo používané nebo vedou po silnici. Místo nich ale vznikají nové. „V minulém roce jsme vyznačili 441 kilometrů nových tratí vedoucí do zajímavých míst, jako jsou například rozhledny,“ podotýká předseda Rady značení KČT Karel Markvart.

Rozsáhlá síť turistických tras v Česku se tak stále rozšiřuje a růst bude i pro příště. „Máme sen letos začít se značením turistických tras ve vojenském újezdu Jince (Brdy), která armáda ke konci roku opouští, a příští rok už bychom tam chtěli mít trasy namalovány,“ dodává Markvart.

Dvakrát kolem rovníku

Na činnost Klubu českých turistů přispívají i kraje. „Z krajů jsme dostali 5,4 milionů, dále ministerstvo pro místní rozvoj přispívá částkou 7,6 milionů. Loni stálo značení celkem 13 milionů korun. Většina byla použita na nákup potřebného materiálu a právě cestovní náklady značkařů,“ vypočítává Markvart.

Značení turistických tras má v tuzemsku dlouhou historii. Klub českých turistů vznikl v roce 1888. Hned druhý rok po založení byla vyznačena první trasa, která vedla ze Štěchovic ke Svatojánským proudům. Před první světovou válkou bylo přibližně dva tisíce kilometrů vyznačených tras. V současné době se KČT stará o přibližně 42 tisíc pěších tras, téměř stejně tolik cyklotras. Vytyčují ale i lyžařské, vozíčkářské trasy a pro turistiku na koni. Celkem přes osmdesát tisíc kilometrů značených tras, což by stačilo na cestu dvakrát kolem rovníku.

Vydáno pod