Česku hrozí kvůli naftě v Německu škoda 1,5 miliardy korun

Praha – Česko by kvůli sporu o naftu uskladněnou v německých zásobnících společnosti Viktoriagruppe mohlo přijít až o 1,5 miliardy korun. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl předseda Státní správy hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Jen hodnota nafty uskladněné v německém Krailingu podle něj dosahuje jedné miliardy korun.

„Předpokládám, že celý případ bude mít soudní dohru. Nicméně jsem jednoznačně přesvědčen o tom, že nafta, která je uložena v Krailingu, je ve vlastnictví České republiky, takže když naše vlastnictví neosvědčí insolvenční správce předpokládám, že v následujícím soudním řízení to tak dopadne,“ uvedl pro Otázky Václava Moravce Pavel Švagr.

Podle „katastrofického scénáře“ by Česko mohlo přijít až o 1,5 miliardy korun. „Škodu musíme rozdělit do dvou částí. Jednak je to nafta, která je umístěná ve skladu v Krailingu. Tam, když přepočteme evidenční stav na skladové ceny, se bavíme zhruba o jedné miliardě korun. K tomu musíme započítat pohledávky, které budeme uplatňovat po firmě Viktoriagruppe za nezaplacené faktury. Ty jsou v tuto chvíli někde v řádu 200 milionů korun.“

Další pohledávky zhruba za 10 až 12 milionů eur (276 až 331 milionu korun) budou uplatňovat také celní a daňové úřady. „Ale nepředpokládám, že ten výsledek bude v tomto řádu,“ dodal pro Českou televizi šéf Státní správy hmotných rezerv.

  • ČT požádala o stanovisko také české zástupce Viktoriagruppe, kteří však odmítli věc pro Otázky komentovat. Podle insolvenčního správce šetření stále pokračuje.

Sobotka: Kauza narušuje vzájemné vztahy

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již v pátek požádal německé úřady o spolupráci při zajištění převozu zásob ropy v zásobnících Viktoriagruppe. Sobotka, který kauzu kolem zásob považuje za velký problém ve vzájemných vztazích, to řekl novinářům po jednání s německým velvyslancem v ČR Arndtem Freytagem von Loringhovenem. Podle velvyslance čeští a němečtí odborníci zahájí konzultace o tom, jakým způsobem ropu Česku vrátit.

Ve skladu firmy Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu má stát uloženy velké zásoby nafty. Podle Švagra hodnota nafty uskladněné v německém Krailingu dosahuje jedné miliardy korun. S firmou však bylo zahájeno insolvenční řízení a předběžný insolvenční správce ve svém lednovém rozhodnutí neuznal, že nafta je českého státu.

„Požádal jsem ho o součinnost při tom, kdy Česká republika uplatňuje své vlastnické právo ke státním hmotným rezervám,“ uvedl Sobotka po schůzce s německým velvyslancem. Zároveň požádal německou stranu, aby postupovala na základě smlouvy z roku 2004.

Česko může mít část zásob nafty uskladněnou v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004, který v roce 2010 uzavřela SSHR. Správa tehdy argumentovala například tím, že stát uskladněním části zásob nafty v Německu ušetří desítky milionů korun. Pavel Švagr v minulosti několikrát uvedl, že předchozí vedení SSHR ale neodhadlo všechna potenciální rizika, která z kontraktu vyplývala.