Zlatuška se udržel ve školském výboru, poslanci ANO ho podpořili

Praha – Poslanec ANO Jiří Zlatuška nakonec zůstane ve funkci předsedy sněmovního školského výboru. Původně výbor Zlatušku na neohlášeném zasedání odvolal, a to na návrh poslaneckého klubu hnutí ANO. Ve večerní tajné volbě poslaneckého klubu hnutí ho ale podpořila většina členů.

Dvě hodiny diskuse a tajná volba, nakonec ale většina členů poslaneckého klubu hnutí ANO podpořila Jiřího Zlatušku (ANO) jako předsedu Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. „Záležitost je v tuto chvilku pro nás uzavřená. Po dvouhodinové debatě došlo k tajnému hlasování, kdy kolegové a kolegyně vyslovili podporu panu Zlatuškovi,“ uvedl předseda klubu Jaroslav Faltýnek. Podle Jiřího Zlatušky „šlo spíš o chybu v komunikaci“.

Odvolávání předsedy na programu nebylo

Zlatušku původní odvolání během dne překvapilo, věc považoval za hodně zvláštní. Dnešní jednání výboru sám svolal, ale jediným bodem měla být výměna místopředsedy za sociální demokracii. V závěru debaty se ale přihlásila členka výboru Ivana Dobešová (ANO). „Přišla tam paní Dobešová s panem poslancem Schwarzem a sdělili, že klub se rozhodl, že mám skončit jako předseda a že předsedkyní má být ona,“ uvedl Zlatuška.

Místopředseda klubu ANO Bronislav Schwarz mezi důvody pro jeho odvolání uvedl, že Zlatuška nekomunikoval s vlastními poslanci ani s ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD). „Neměli jsme v něm jistotu, že prosazuje náš program,“ řekl Schwarz. Mnohdy měl Zlatuška hlasovat i jinak než ostatní členové klubu hnutí ANO. Například jako jediný poslanec se postavil proti ratifikaci smlouvy se Slovenskem o uznávání dokladů o vzdělání. Zlatuška takovou argumentaci odmítl a podotkl, že sepsal většinu programu ANO pro oblast školství a účastnil se i vyjednávání o koaliční smlouvě v této oblasti.

  • „To, co předvedla paní Dobešová, bylo hodně zvláštní. Je to ambiciózní dáma,“ uvedl Jiří Zlatuška. „Já jsem v tom výboru kvůli školské problematice, ne kvůli komediím,“ dodal.

Zlatuška má přehled, tvrdí středoškolská unie

Zlatušku v čele výboru podpořila Česká středoškolská unie. „Je to jeden z mála poslanců, který má skutečný a kvalifikovaný přehled o vzdělávací politice, a je škoda, že odchází z čela výboru, kde mohl ze své pozice představovat věcnou a konstruktivní protiváhu Marcelu Chládkovi,“ prohlásil Filip Jelínek, předseda unie, která sdružuje přibližně 65 středních škol.

Schwarz už během dne uvedl, že je na frakci ANO, aby navrhla nového nominanta, a že je možné, že Zlatušku znovu potvrdí. Mezi jinými kandidáty měli být Karel Rais, Ivana Berdychová a právě Ivana Dobešová. Výměna předsedy výboru přitom není jednoduchá věc. Podle jednacího řádu výbor může na písemný návrh dvou pětin členů zvolit nového předsedu. Ten se funkce ujme až potom, co ho potvrdí sněmovna. Tím zaniká funkce předsedovi původnímu.

Jiří Zlatuška byl rektorem Masarykovy univerzity v letech 1998 až 2004, následně se znovu stal děkanem Fakulty informatiky, kterou zakládal v roce 1994. Čtyři roky byl i zastupitelem v Brně. Do Poslanecké sněmovny byl zvolen na podzim 2013.