Manželští poradci: Šťastně až do smrti? Pracujte na tom a mluvte spolu

Tento týden je národním týdnem manželství, jehož letošním mottem je Šťastně až do smrti? Není to jen pohádka? „Výzkumy ukazují, že lidé, kteří spolu žijí v manželství, jsou v průměru zdravější, bohatší a spokojenější, a dokonce mají lepší sex,“ věří ve smysl manželství poradci Dagmar Gϋttnerová a Jakub Gϋttner, kteří pořádají kurzy pomáhající překonat problémy ve vztahu. Praxe ale ukazuje, že v Česku se rozpadá každé druhé manželství. Nejčastěji vztah skončí po třech až pěti letech.

„Když chce být člověk v čemkoli dobrý, ať už je to hraní na klavír nebo jízda na skateboardu, tak tomu musí věnovat spoustu času. Stejně tak je důležité pracovat na manželství a věnovat tomu dost času,“ poukázal Jakub Gütter. Základem dobře budovaného vztahu je přitom podle manželských poradců komunikace a ochota řešit problémy, které se během společného života vyskytnou.

Manželský slib není podle Güttnerových jen vyjádřením lásky dnešní, ale hlavně příslib lásky do budoucna. „Princip, že si něco slíbíme, donutí člověka koukat na ty trable s postojem: chci to nějak vyřešit,“ poukázal Güttner. „Je důležité, aby si člověk uvědomil, že v manželství není jen pro sebe, ale i pro toho druhého,“ dodala jeho žena.

Sociolog Ivo Možný

„Je důležité, aby lidem došlo, že to symbolické gesto, jako je svatba a manželský slib, má smysl.“

Pro rozhodnutí vdát nebo oženit se podle Güttnerových mluví i statistika: 60 procent párů je v manželství šťastných. Navíc z těch manželství, která šťastná nejsou, se až dvě třetiny po pár letech, pokud tedy zůstanou spolu, šťastnými stanou.

Jenže podle aktuálních statistických dat se v Česku rozpadá skoro polovina manželství. Průměrně spolu lidé vydrží 13 let, nejčastěji se ale rozcházejí po třech až pěti společných letech. V posledních letech navíc přibývá rozvodů partnerů, kteří spolu byli víc než čtvrt století. Rozvodovost je u nás sice vyšší, Česko ale zdaleka není rekordmanem. Třeba v Belgii končívají rozvodem tři pětiny manželství, více než polovina pak v Lotyšsku, Švédsku nebo Lucembursku.

Počet rozvodů v ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Lidé se podle statistik nejčastěji rozvádějí ve věku  40–50 let, což souvisí s tím, že děti odrostou. „Často ten vztah začne strádat dřív, než se rozejdou,“ upozornila ale Dagmar Güttnerová. Jako první podle ní začne upadat komunikace a právě tehdy je třeba začít na vztahu pracovat.

Manželé Güttnerovi jsou koordinátory Manželských večerů pro Českou republiku. V kurzech si lidé mohou poslechnout přednášky na témata jako komunikace, řešení problémů nebo odpuštění. „Na závěr o tom manželé spolu mluví, mají k tomu návodné otázky,“ popsala Güttnerová s tím, že ale nejde o žádné společné rozebírání problémů a každý pár si povídá pouze mezi sebou. Zároveň je přítomný psychoterapeut, který je připraven pomoci, když se vyskytne závažný problém. „Takovouto pomoc potřebuje zhruba deset procent lidí, většině párů pomůže, že mají ten klidný soustředěný čas, aby spolu mluvili,“ řekl Jakub Güttner s tím, že kurzy pomáhají hlavně v prevenci problémů ve vztahu.

Podle Možného je problémem Česka i klesající porodnost. Role rodiny a dětí v ní se podle něj mění spolu s rolí státu. Dnešní „sociální stát“, který nám poskytuje jistoty na stáří, nahrazuje ve své podstatě funkci otce živitele, potažmo dětí. „Jakmile máte penzijní systém, tak tu rodinu tolik nepotřebujete,“ říká Možný s tím, že rodina vždycky představovala jakési zabezpečení člověka do budoucnosti.