Výrobci léčiv, kteří hýčkají lékaře, by mohli platit vyšší pokuty

Praha – Farmaceutické firmy by v budoucnu mohly platit mnohem vyšší pokuty jako trest za štědré odměny lékařům. Poslanci napříč stranami dali do sněmovny zákon, který má dosavadní finanční postihy až ztrojnásobit. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se nezdráhá ani pětinásobku. Chystané zpřísnění sankcí je mimo jiné reakcí na nedávnou kauzu firmy Teva Pharmaceuticals.

Teva Pharmaceuticals měla čtyřiceti lékařům platit kvůli testování silných léků proti bolesti. Šlo o opiové náplasti obsahující fentanyl. V minulých třech letech ho firma měla testovat na víc než pěti tisících pacientech. Lékařům, kteří přípravek předepisovali, za to podle Státního úřadu pro kontrolu léčiv dávala až příliš štědré odměny.

Loni v říjnu proto následoval trest. Společnost musela zaplatit pokutu ve výši 950 tisíc korun, proti čemuž se ohradila, ale peníze obratem zaplatila. Podle poslanců je právě to celý problém – současné pokuty prý výrobce léčiv nebolí tak, jak by měly.

Poslanci chtějí vyšší pokuty pro farmaceutické firmy (zdroj: ČT24)

Právě milion korun je dnes maximální pokuta, která se v podobných případech uděluje. Poslanecký návrh počítá nově až s trojnásobnou sazbou. „Někdy, když slyším o výši současných pokut, se mi to zdá být až úsměvné,“ tvrdí předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Rostislav Vyzula (ANO).

On i jiní poukazují hlavně na vysoký obrat farmaceutických firem. Například zmiňovaná Teva má celosvětový roční obrat přes 400 miliard korun. Sám ministr Němeček se proto staví za mnohem výraznější sankce. „Bylo by optimální, kdyby ta horní výše pokuty byla až někde na pěti milionech korun,“ tvrdí šéf resortu.

Udělené pokuty za posledních sedm let
Zdroj: ČT24

Naopak podle zástupců samotných firem nejsou vyšší sankce potřeba. „Úplně nezbytné to není. Protože ty pokuty v současné době nejsou využívány do maximální možné míry,“ namítá ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček. Ve sněmovně má ale návrh poslanců podporu. Pokud projde, měly by vyšší pokuty pro farmaceutické firmy platit od začátku příštího roku.

Vydáno pod