Žena v čele zelených. Předsedkyní se stala Drápalová

Brno – Novou předsedkyní Strany zelených se stala starostka brněnské městské části Nový Lískovec Jana Drápalová. Delegáti brněnského volebního sjezdu ji upřednostnili před šéfem pražských zelených Petrem Štěpánkem (ten se nakonec stal prvním místopředsedou) i mladým historikem Tomášem Schejbalem. Drápalová stranu vedla od letní rezignace Ondřeje Lišky.

Při svém volebním projevu zmínila, že jako starostka už řadu let uplatňuje „zelené“ řešení problémů. „Lidé vidí, že mají smysl. Proto nás volí. Obecně přitom lidé začínají vnímat naše řešení negativně a mají pocit, že jdou proti jejich zájmům a proti kvalitě života. Musíme je přesvědčit o opaku,“ uvedla s tím, že Zelené hodlá dovést k úspěchu v krajských volbách v příštím roce.

Zasadit se chce třeba o právo lidí vybrat si vlastní životní styl. „Není možné, aby je stát trestal za to, že si zvolí například alternativní očkovací plán pro svoje děti nebo že se rozhodnou pro domácí porod,“ nastínila Drápalová.

Nová předsedkyně SZ Jana Drápalová: „Rozhodně chceme oslovit osobnosti z neziskového sektoru a osobnosti, které jsou ve svých regionech a ve svých obcích známí opinion leadeři, a požádat je o možnost spolupráce v následujících volbách.“

K přesvědčování lidí a také k volebnímu úspěchu je podle ní potřeba, aby zelení stáli jako při komunálních volbách v ulicích a diskutovali s lidmi. Aby však strana měla šanci dostat se do zastupitelstev a později i do Sněmovny, musí být jednotná. „Lidé měli dříve pocit, že když jsme rozpolcení, že už nemáme sílu prosazovat jejich zájmy,“ prohlásila. Nakonec získala 115 ze 198 možných hlasů.

Zelení si zvolili ještě prvního místopředsedu, kterým se stal původně protikandidát Drápalové Petr Štěpánek. Ten nakonec neměl soupeře, protože vsetínský zastupitel Michal Berg a člen pražské buňky Jan Šlechta se kandidatury vzdali. Štěpánek by rád navýšil počet členů strany, současných patnáct set se mu zdá málo. „V Británii přibývají tisíce členů každý týden, naše strana doposud člensky poněkud stagnovala,“ nechal se slyšet Štěpánek.

Petr Štěpánek
Zdroj: ČT24/ČTK

V neděli sjezd pokračuje. A dost možná otřese organizační strukturou Strany zelených. Místo hierarchie „předseda – místopředseda“ budou delegáti jednat o zavedení spolupředsednictví, kdy by dva hlavní představitelé strany – vždy muž a žena – měli rovnou pozici. Pokud si zelení změnu odhlasují, budou podle tohoto modelu, který uplatňují například němečtí zelení, postupovat až na příštím sjezdu.

V předsednickém křesle nahrazuje Drápalová Ondřeje Lišku. Ten rezignoval po neúspěchu strany v květnových volbách do Evropského parlamentu, kdy strana získala 3,77 procenta hlasů. Zelení propadli i v posledních sněmovních volbách v roce 2013. Loni na podzim ale uspěli v senátních volbách, když získali jedno křeslo v doplňovací volbě v Praze 10.

JANA DRÁPALOVÁ (53) je historicky první ženou v čele Strany zelených. Od počátku devadesátých let se pohybuje v brněnské komunální politice, v brněnském zastupitelstvu zasedá od roku 1994 (nejprve jako nestraník na kandidátce SZ), v letech 2004-2008 byla i zastupitelkou Jihomoravského kraje. Spoluorganizovala referendum o budoucnosti brněnského vlakového nádraží.

Členkou zelených je dvanáctým rokem, v letech 2004 až 2014 řídila jihomoravskou Organizaci strany a loni se stala první místopředsedkyní. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 byla lídrem jihomoravské kandidátky SZ, ve volbách 2013 byla na třetím místě kandidátky; strana ani jednou neuspěla.

Předsedkyní Strany zelených se stala Jana Drápalová (zdroj: ČT24)