Kvůli vrácení majetku jde Zdena Mašínová k Ústavnímu soudu

Praha – Zdena Mašínová vede už mnoho let při s českou justicí o navrácení majetku, který zabavili komunisté. Několikrát si vyslechla odmítavé stanovisko soudů, naposledy v listopadu od Nejvyššího soudu. Nyní podala žádost k Ústavnímu soudu a zvažuje i možnost pokračovat až k evropskému soudu. Se zprávou přišel Český rozhlas.

Zdeně Mašínové se stále nedaří získat zpátky statek, který stojí v Lošanech na Kolínsku a který byl zabaven za komunistického režimu. Rozlehlé hospodářské usedlosti jsou přitom už roky opuštěné a postupně chátrají. Dosavadní negativní rozhodnutí soudů se opírají o to, že se Mašínová dožaduje vrácení majetku pouze sama, bez souhlasu dalších dědiců. Je totiž sestra bratrů Josefa a Ctirada Mašínových, kteří v padesátých letech vedli protikomunistickou odbojovou buňku a probili se přes hranice do Západního Německa.

Nicméně jeden z bratrů Ctirad zemřel v roce 2011 a Josef už prý nechce mít s českou justicí nic společného. „Já v tom zatím postupuji stále sama, protože to bylo rozhodnutí mého bratra a po dohodě s ním,“ uvedla Mašínová. Poslední soudní řízení se konalo v listopadu loňského roku u Nejvyššího soudu, i od něj odcházela bez úspěchu. „Po delší úvaze jsem se rozhodla, že se odvolám k Ústavnímu soudu, protože se mi to zdá jako opravdu nehorázná nespravedlnost vůči naší rodině a obětem, které naše rodina přinesla,“ zmínila Mašínová.

Přesto ani v případě Ústavního soudu nečeká zázraky, nevěří, že by jí soud vyhověl. Rozhlas uvedl, že její případ bude řešit soudce David Uhlíř, který se stal ústavním soudcem teprve minulý měsíc. Mašínová je nicméně připravená ve svém úsilí pokračovat a případně se obrátit i na Evropský soud pro lidská práva.

Kdo je Zdena Mašínová?

Zdena Mašínová se narodila v roce 1933 jako nejmladší dítě Zdeny a Josefa Mašínových. Její otec byl důstojníkem prvorepublikové Československé armády, v roce 1938 vstoupil do řad čs. odboje, byl členem odbojové skupiny Tři králové. Za protiněmeckou činnost jej v roce 1942 popravila nacistická justice.

„Mám na něj jen snové vzpomínky,“ vzpomínala Zdena Mašínová před čtyřmi lety v Interview ČT24 na svého otce. „Když nás naposledy tajně navštívil, probudila jsem se, a tento zážitek si zachovávám až do svého vysokého věku. Naklonil se nade mnou, když jsem spala v dětské postýlce. Já jsem otevřela oči, poznala jsem ho a zavolala 'tatíček'. On odskočil. Ráno jsem tvrdila, že u mě byl otec, tak se mi snažili namluvit, že to byl jen sen.“

Po otcově odchodu do ilegality začátkem války se matka se všemi dětmi musela přestěhovat do Poděbrad, kde se seznámila s rodinou Paumerových. Později byla také zadržena a vězněna, celu sdílela s Miladou Horákovou. Propuštěna byla až po manželově smrti. O děti se tak starala babička.

Po převzetí moci komunisty v roce 1948 vstoupili do odboje, tentokrát protikomunistického, i bratři Zdeny, Ctirad (Radek) a Josef. V roce 1953 unikli na Západ, matka byla kvůli odbojářské činnosti svých synů odsouzena na 25 let vězení. Zemřela v roce 1956. Zdenu vychovávala babička.