Sobotka vzkazuje ANO: Koaliční smlouva není cár papíru, podepsali jste ji

Praha - ANO předloží případné výhrady ke koaliční smlouvě až po únorovém sjezdu hnutí. Do té doby chce o případných změnách diskutovat. Předseda hnutí Andrej Babiš nicméně zopakoval, že má výhrady například k sektorovým daním nebo k výživnému placenému státem. Smlouva by se podle něj mohla naopak rozšířit o požadavek, aby každé ministerstvo zveřejňovalo část svých smluv. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) hnutí vzkázal, že koaliční smlouva není cár papíru a na jejím dodržení bude trvat. Lidovci do smlouvy také zasahovat nechtějí, některé změny by ale podle nich bylo možné udělat formou dodatků.

„Jsme ve fázi vyhodnocení a do sjezdu zvážíme, jestli přijdeme za koaličními partnery a navrhneme eventuálně nějaké změny v koaliční dohodě, která je platná,“ řekl dnes Babiš. U sektorové daně chce například udělat analýzu a předložit ji koaličním partnerům k vyjádření. Osobně totiž k jejímu zavedení nevidí důvody. „Můžeme to ale zvážit,“ dodal.

Babišovi vadí i plán na plošné placení výživného státem za rodiče, kteří se tomu vyhýbají. Uvedl, že není proti tomu, aby stát platil výživné například za lidi, kteří jsou ve vězení, nebo za recidivisty, u nichž je jasné, že platit nebudou. Chce ale jasná pravidla, aby hrazení výživného státem nezneužívaly další skupiny obyvatel. „Abychom nefinancovali nějaké podnikatele, kteří si nadělali děti, mají peníze, ale odmítají na ně platit,“ řekl novinářům.

Během února chce hnutí diskutovat i o odvodech státních pojištěnců do zdravotnictví. Vadí mu, že by se ve zdravotnictví zvyšovaly platby za státní pojištěnce, když podle ANO není resort stále transparentně financován. Existují ale i témata, o která by hnutí mohlo chtít koaliční smlouvu naopak dál rozšířit. Babiš zmínil například požadavek na to, aby každé ministerstvo zveřejňovalo část svých smluv, když ještě není schválen zákon o registru smluv.

Sobotka: Na dodržení koaliční smlouvy budeme trvat

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale České televizi řekl, že koaliční smlouva je dobře promyšlená a nemá cenu ji měnit: „Vláda podle ní funguje rok a podle mého názoru dobře, alespoň takto to velmi často hodnotí občané.“ Zároveň připomněl, že pokud někdo chce změnit koaliční smlouvu, potřebuje k tomu souhlas všech tří stran. Lidovci ani ČSSD žádné změny neplánují.

Bohuslav Sobotka: „Podpis je podpis a smlouvy mají být respektovány, koaliční smlouva není cár papíru, je to seriózní dohoda tří stran… Také nejsme spokojení se vším, co je v koaliční smlouvě. Dokázal bych si představit, že tam ČSSD prosadí například to, že se v prvních třech dnech nemoci bude znovu platit nemocenské pojištění, ale dohodli jsme se na určité kompromisní formulaci a jsme připraveni smlouvu dodržovat.“

Na plnění koaliční smlouvy trvají i lidovci. I oni by ale podle poslance Jiřího Miholy (KDU-ČSL) některé body rádi viděli jinak nebo je doplnili či změnili. „V tom případě bychom to ale viděli jako dodatky. Byla by chyba koaliční smlouvu otevírat a nějakým způsobem ji pozměňovat,“ řekl ČT. Mihola nicméně věří, že se na smlouvě nic zásadního měnit nebude.

Babiš: K zavedení sektorové daně nevidím důvod (zdroj: ČT24)