Krajská koalice v Liberci se rozpadla

Liberec - Krajská koalice v Libereckém kraji, kterou dosud tvořili Starostové spolu se Změnou, odchodem čtyř zastupitelů druhého jmenovaného subjektu skončila. Bez nich totiž koalice ztrácí většinu v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Nadále už součástí koalice nebudeme, konstatoval předseda Změny Jan Korytář.

V Libereckém kraji vyhráli na podzim 2012 volby Starostové pro Liberecký kraj a získali 13 mandátů. Druzí komunisté a třetí Změna pro Liberecký kraj obsadili po deseti křeslech. Čtvrtá skončila ČSSD se sedmi mandáty a pět jich obsadila ODS. Koalice Starostů a Změny stála v čele Libereckého kraje od listopadu 2012 a měla těsnou většinu 23 mandátů. Už loni v září klub Změny opustila Ivana Hujerová, přesto nadále zůstala radní a hlasovala s koalicí.

Z koalice vystoupili kromě Korytáře také odvolaná náměstkyně pro zdravotnictví Zuzana Kocumová, Jaromír Baxa a Miroslav Hudec. Nyní ze současného zastupitelského klubu Změny vzniknou dva. Čtyřčlenná Změna a ostatní se sdruží jako Nezávislí, v něm by měla být i Hujerová.

Jan Korytář: „Změna pro Liberecký kraj teď bude mít jenom čtyřčlenný klub, který odejde do opozice, a těch našich šest bývalých kolegů, kteří budou nezávislí, zůstanou součástí koalice, s tím ale, že tato koalice je menšinová a nemá dostatečný počet hlasů a hejtman, respektive Starostové, budou muset hledat spojence mezi ostatními stranami.“

Spory se vlekly od podzimu

Rozdělení je důsledkem dlouhodobějších odlišných názorů, který vyvrcholil na podzim odvoláním náměstkyně pro zdravotnictví Zuzany Kocumové. „Je to logickým vyústěním kroků, které se udály za poslední rok. Jde hlavně o to, že současný předseda klubu (Josef Jadrný) velmi málo informuje všechny členy, vyjednává soukromě, mnohokrát nectil usnesení klubu,“ zdůvodnila svůj odchod.

Nefunkčnost klubu dokladovala na současné nominaci André Jakubičky (zvolen za Změnu) na místo náměstka pro zdravotnictví. „K tomu žádné usnesení našeho klubu uděláno nebylo anebo jsem ho neviděla a ani jsem nebyla u hlasování o nominaci,“ řekla. Čtyřčlenná Změna i proto nominaci Jakubičky na náměstka nepodpoří. Proti jeho kandidatuře je i opoziční ČSSD. „Důvodem je Jakubičkova naprostá absence znalostí problematiky zdravotnictví, se kterým nemá žádné zkušenosti,“ píše se v dnešním prohlášení klubu ČSSD.