Velká města chtějí z evropských fondů desítky miliard navíc

Brno – Sedm metropolitních oblastí, které vznikly kolem velkých měst, chtějí v příštích letech využívat na projekty financované evropskými penězi téměř dvojnásobnou sumu, než mají zatím přidělenou. Na tzv. integrované územní investice je zatím vyhrazeno 38 miliard korun, podle brněnského primátora Petra Vokřála by primátoři chtěli mít k dispozici podstatně více – 65 miliard. O peníze budou moci žádat metropolitní oblasti z různých operačních fondů. Do rozdělování ale budou kromě primátorů mluvit i okolní obce či kraje.

Primátoři po jednání: Pro ITI chtějí více peněz (zdroj: ČT24)

Čerpání dotací prostřednictvím regionálních operačních programů končí. Jedním z jejich nástupců na úrovni NUTS II budou integrované územní investice určené pro sedm metropolitních aglomerací. Ty vláda v minulých letech vyhlásila v okolí Prahy, Brna, Ostravy, Plzně, Olomouce a v oblastech mezi Hradcem Králové a Pardubicemi a mezi Ústím nad Labem a Chomutovem.

Primátoři, popř. primátorští náměstci, zástupci Svazu měst a obcí a také ministerstva pro místní rozvoj dnes o využívání dotací v metropolitních aglomeracích poprvé jednali. Hlavním požadavkem primátorů přitom bylo zvýšení množství evropských peněz, které mohou využít. „Klíčovým elementem, na kterém jsme se shodli, je, že bychom velmi rádi, aby integrujícím prvkem bylo ministerstvo pro místní rozvoj. Zároveň s tím, aby se nám podařilo navýšit alokaci z 65 miliard, které jsou vyhrazeny pro ITI,“ shrnul brněnský primátor Petr Vokřál (ANO), který byl hostitelem svých kolegů.

Představitelé velkých měst si také ujasňovali, s kým vším budou integrované územní investice koordinovat. Aglomerace totiž nezahrnují pouze města samotná, ale také jejich široká okolí, například v případě Prahy okresy Praha-západ a Praha-východ, ale i část Berounska, Rakovnicka či Mělnicka, další oblasti spadají do tzv. vnější metropolitní oblasti. „Velmi rádi bychom, aby Svaz měst a obcí byl prvkem, se kterým budeme výrazně komunikovat,“ nastínil přitom plány primátorů Petr Vokřál. Podle pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) ale bude nutné jednat i s kraji. „Musíme navázat a intenzivně spolupracovat se Středočeským krajem, zejména v oblasti dopravy, životního prostředí a vzdělávání,“ podotkla. Strategický rámec spolupráce podle ní připravila již minulá rada. „Budeme na to navazovat,“ dodala.

Krnáčová s Vokřálem naznačili, že nejvýznamnější oblastí investic bude doprava. V Brněnské metropolitní oblasti, která by podle Petra Vokřála mohla získat až deset miliard, by měly jít na dopravní projekty tři miliardy: „Mezi tím je modernizace vozového parku, ale i investice do dalšího rozvoje integrované dopravy, nejen ve městě Brně, protože se jedná o celou aglomeraci.“