Advokát zpronevěřil 84 milionů z úschovy, dostal 7,5 roku

Olomouc - Olomoucký krajský soud potrestal advokáta Mariána Šťastného za zpronevěru 84 milionů korun 7,5 roku vězení. Muž podle rozsudku zpronevěřil peníze, které uložili klienti na účet advokátní úschovy. Téměř třicet milionů korun klientům stále chybí, podle rozsudku musí obžalovaný škodu i s úroky uhradit. Soud mu zároveň na deset let zakázal činnost v advokacii. Česká advokátní komora jej už v roce 2011 vyškrtla ze seznamu advokátů. Šťastný se proti rozsudku odvolal. Případem se tak bude ještě zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Devětatřicetiletého Šťastného už olomoucký soud za zpronevěru jednou potrestal. V roce 2012 dostal pět let, tehdy šlo o částku 6,5 milionu korun. Později se ale objevily další případy. Původní pětiletý rozsudek tak soud dnešním verdiktem zrušil. „Hrozila mu trestní sazba pět až 12 let. Vinu jsme vyslovili pro celou řadu případů. Při této extrémně vysoké škodě jsme uložili mírný trest. Původní trest jsme vlastně opticky zvýšili pouze o 2,5 roku,“ uvedl soudce Vladimír Hendrych. Podotkl, že soud vzal ohled i na to, že v některých případech obžalovaný škodu nahradil.

Šťastný se ale proti rozsudku odvolal. Nesouhlasí s právní kvalifikací. Podle jeho obhájce Vratislava Klimenta nešlo o typickou zpronevěru, ale o neoprávněné nakládání. Žalobce Karel Studený si nechal lhůtu pro případné odvolání. „S tím, že předseda senátu považoval jednání pana obžalovaného za zavrženíhodné, neboť se toho dopustil jako advokát, lze zcela souhlasit,“ uvedl.

Šťastný se chce do advokacie vrátit

Bývalý advokát se před soudem hájil tím, že rozhodně nešlo o zpronevěru. „Nikdy jsem neodmítl nikomu nic vrátit, ani jsem s ničím nemanipuloval v úmyslu přivodit sobě jakýkoli prospěch. Ani jedním skutkem jsem sobě žádný prospěch nepřinesl, ba naopak. Jsem v pozici, kdy jsem odsouzen k náhradě škody, kterou k dispozici nemám,“ uvedl. „Je mi nesmírně líto, že musím stát tady v této pozici. Byl jsem zvyklý stát na jiné straně a doufám, že se tam vrátím,“ doplnil.

Šťastný je od prosince 2011 vyškrtnut ze seznamu advokátů a nesmí vykonávat advokacii. „Pokud by si chtěl znovu podat žádost, mohl by tak učinit až po uplynutí trestu, který vyslovil soud. Musel by mít také čistý trestní rejstřík, trest by musel být zahlazen,“ řekla už dříve mluvčí komory Iva Chaloupková.

Muž pracoval v domě na ulici Krapkova v centru Olomouce. Lidé a firmy si k němu do takzvané advokátní úschovy ukládali peníze v letech 2009 a 2010. Následný postup advokáta byl ale vždy stejný. Klienti mu na účet převedli milionové částky hlavně za koupě bytů nebo domů. Místo aby je poslal na účet těm, kdo nemovitosti prodávali, peníze si nechal. Někomu je se zpožděním a po urgencích vrátil, několik milionů ale zmizelo.

Advokát zpronevěřil desítky milionů od klientů (zdroj: ČT24)