Ťok odvolal náměstka, chce zajistit fungování registru aut

Praha – Na ministerstvu dopravy skončil náměstek Karel Dobeš. O jeho odvolání informoval server E15. Ministr dopravy Dan Ťok (nestraník za ANO) uvedl, že Dobešův nástupce má zajistit bezproblémové fungování registru vozidel i po vypršení smlouvy se současným provozovatelem.

Ministr Dan Ťok (nestraník za ANO) měl svého náměstka odvolat v pondělí večer. Karel Dobeš na ministerstvu zajišťoval oblasti letectví a informační a kosmické technologie. Byl rovněž pověřen řízením dopravní agendy. Do funkce náměstka se dostal v době, kdy resort vedl předchozí ministr Antonín Prachař (ANO). O konkrétním jménu nového náměstka zatím nejsou informace, Ťok by si ale měl přivést vlastního člověka.

„Oznámil jsem mu (Dobešovi), že by ten úřad měl řídit někdo, kdo bude více garantovat, že věci dopadnou tak, jak mají. Jde zejména o registry,“ řekl Ťok. V případě registru vozidel bude ministerstvu končit smlouva s dosavadním provozovatelem a bude se snažit zajistit bezproblémové fungování. Ministerstvo totiž v létě roku 2012 přišlo s novým systémem, jehož spuštění ale provázely výrazné komplikace, systém padal nebo byl pomalý. Na nového provozovatele registru by chtěl Ťok vypsat tendr, současnou smlouvu může podle E15 prodloužit jenom do září.

Karel Dobeš by měl nadále zůstat vládním zmocněncem pro evropský navigační systém Galileo.